KRO wil terug naar katholieke traditie

De eigentijdse katholiek bepaalt zelf wel wanneer hij vast en laat zich niet meer dwingen. Natuurlijk vast hij of zij periodiek, want dat is goed voor het lichaam. De diepere betekenis van de periode na carnaval tot Pasen met de elementen onthechting, boete en bekering is meer dan bekend. Het is de tijd van minder eten en drinken, onthouding en bezinning, geen televisie, geen snoepjes, geen alcohol en niet roken. Echter, in deze moderne tijd van de individualisering gebeurt het niet meer op commando's van camerlengo's, kardinalen of omroepvereniging KRO. Maar de KRO denkt daar anders over en begint dinsdagmiddag met een 6-delige reeks Vasten! waarin gesprekken met min of meer bekende Nederlanders.

Jarenlang werd er nauwelijks over vasten gesproken. De katholieke traditie van de veertigdaagse vasten, als voorbereiding op het paasfeest, leek op sterven na dood. Maar nu schijnt volgens de KRO, het vasten weer helemaal in te zijn.

Steeds meer mensen beseffen dat vasten goed voor hen kan zijn. We zien het bij de moslims in de ramadan en bij hordes mannen en vrouwen die zich zonder religieuze bedoelingen overgeven aan sapkuren en ontslakken. Het is gezond en reinigend voor de geest.

Judocoach Cor van der Geest, zangeres en oud-rechter Corrie Brokken, arts en hoofd van het Emma Kinderziekenhuis Hugo Heijmans, zakenvrouw Yolanda Eijgenstein en hoornist Jacob Slagter vertellen aan gespreksleider en psychosociaal therapeut Bert-Jan van der Mieden in een landhuis in de Betuwe over hun normen en waarden. In elke aflevering staat een gast centraal en probeert Van der Mieden door te dringen tot godsdienstige elementen in het leven, terwijl de anderen op de achtergrond meeluisteren en na afloop nog wat vragen stellen.

Coach Van der Geest praat over zijn onstuitbare drang om te winnen en Corrie Brokken over perfectie, bewijsdrang en het maken van keuzes. Directeur Heijmans onderstreept verantwoordelijkheid, leven en overleven en zorg voor zijn patiënten en kinderen, terwijl zakenvrouw Eijgenstein lef en de drang om creatief te zijn als levensmotto wenst. Hoornist Slagter vertelt over zijn liefde voor muziek en de offers die hij en zijn gezin voor zijn passie moeten brengen.

De KRO beoogt met de uitzendingen, waaraan de internetsite www.katholieknederland.nl is gekoppeld, de kijker aan te sporen tot religieuze overdenkingen. Ook de huidige campagne voor hedendaagse heiligen, `helden', past daarin. Andere KRO-programma's zoals kro@atyourservice en Achter de dag op de radio willen in die missie bijdragen. Of de omroep daarin zal slagen, blijft gissen.

Vasten!, KRO, dinsdag, Ned.1, 16.32-17.00u.

    • Markus Meulmeester