Kritiek op zeggenschap van beleggers

Twee assertieve buitenlandse vermogensbeheerders hebben zich achter de kritiek geschaard van enkele grote Nederlandse pensioenfondsen op de gebrekkige zeggenschap van aandeelhouders bij voedingsbedrijf Numico.

Zij vinden dat Numico niet ver genoeg gaat met de verbetering van zeggenschap van beleggers. Numico hield gisteren een aandeelhoudersvergadering om de statuten te wijzigen. Het voedingsbedrijf gaat beleggers ruimere mogelijkheden geven om op hun aandelen te stemmen, maar verzwaart tevens de eisen waaraan beleggers moeten voldoen om bijvoorbeeld een andere commissaris te benoemen dan de commissarissen zelf voorstellen.

Dat laatste stuit op kritiek van diverse geldbeheerders, waaronder het pensioenfonds voor ambtenaren van de staat Californië (Calpers) en Hermes, de beheerder van het pensioengeld van British Telecom. Hermes en Calpers staan bekend als aandeelhouders die niet schromen om pressie uit te oefenen op bedrijven als zij het oneens zijn met het gevoerde beleid. ABP vertegenwoordigde op de vergadering onder meer ook het Spoorwegpensioenfonds, het pensioenfonds van Unilever en pensioenfonds PGGM (sectoren zorg en welzijn).

Numico is het niet eens met de pensioenfondsen. Het bedrijf stelt dat aan drie van de vier eisen tegemoet is gekomen. Het vierde punt is volgens een woordvoerster ,,een detail''. Dat onderdeel geeft het administratiekantoor de mogelijkheid bij haar besluiten niet alleen de belangen van certificaathouders te laten meewegen, maar ook die van Numico. De wet verbiedt deze mogelijkheid niet, aldus de woordvoerster.

Het bedrijf maakte in januari voorlopige omzetcijfers over vorig jaar bekend. In het vierde kwartaal steeg de omzet in de meeste gebieden. Alleen de groei van de activiteiten in de Verenigde Staten bleef achter. In deze belangrijkste markt voor het pillen en voedingsbedrijf liep de omzet terug met 7 procent. Dochter Rexall Sundown liet in het laatste kwartaal een daling van de omzet zien van 23 procent.

Vooral in Oost- en Zuid-Europa steeg de omzet in het vierde kwartaal, met respectievelijk 20 en 10 procent. De totale omzet van het concern steeg vorig jaar met 14 procent tot 4,3 miljard euro. Die groei was vooral te danken aan overnames. De autonome groei was 5 procent.

Het voedingsbedrijf maakte ook bekend dat het 350 à 400 miljoen dollar (390 à 446 miljoen euro) goodwill afschrijft bij haar Amerikaanse dochterbedrijf Rexall Sundown.