Kritiek Geesink op Hollandse delegatie

Anton Geesink vindt dat de Nederlandse delegatie bij de Olympische Spelen van Salt Lake City een modderfiguur slaat. ,,Ik ben een groot deel van de dag kwijt met uitleg geven aan internationale officials'', zegt het Nederlandse IOC-lid. ,,Niemand begrijpt er iets van.''

Voor het conflict tussen NOC*NSF en Aegon over het portretrecht van sporters speelde, maakte de oud-judoka kritische opmerkingen over de relatie tussen de sportkoepel en de sponsors. ,,De bestuursleden staan hier op de tribunes alsof ze supporters zijn. Daarbij zijn vaak reclame-uitingen op de kleding zichtbaar. Dit kan absoluut niet. Nu hoor ik weer dat Erica Terpstra gedurende het tweede deel van de Spelen hier op uitnodiging van een van de sponsors zou blijven. Je ziet tot wat voor situaties dat kan leiden. Nederland moet dit soort zaken veel zorgvuldiger omgaan.''

Zelf zou Geesink ook graag in de Olympic Oval de schaatsers aanmoedigen. ,,Ik ben net zo vaderlandslievend als de rest van het gezelschap. Alleen durf ik er met goed fatsoen niet tussen te gaan staan. Ik ben hier als official, niet als supporter en niet voor de sponsors.'' Eerder al kwam Nederland binnen IOC-kringen in opspraak wegens de weigering van een groot aantal atleten deel te nemen aan de openingsceremonie. ,,Dat is ons ook niet in dank afgenomen'', zegt Geesink. ,,Ik vind het verschrikkelijk. We hadden zo'n goede naam in de sportwereld.''

Geesink ergert zich aan de prominente rol van vooral de Nederlandse sponsors bij Spelen. ,,Ze doen het voorkomen alsof de atleten dankzij hun hulp kunnen presteren'', zegt het Nederlandse IOC-lid. ,,Dat is onzin. Ze hebben een produkt gekocht.''