Kreizberg ook veel bij Opera als dirigent

Yakov Kreizberg, vanaf september 2003 de nieuwe chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest, zal ook bij de Nederlandse Opera ,,veelvuldig'' voorstellingen gaan leiden. Hij is in nauw overleg met de Nederlandse Opera benoemd.

De Russisch-Amerikaanse dirigent Kreizberg (41) is, zoals al eerder bekend werd, de opvolger van Hartmut Haenchen, die aan het eind van dit seizoen het orkest verlaat. Haenchen doet dat uit onvrede over de bezuinigingen die zijn opgelegd door staatssecretaris Van der Ploeg (OC&W). Die bezuinigingen treffen vooral het Nederlands Kamerorkest, waar 13 banen worden geschrapt en het aantal concerten wordt verminderd. Haenchen sprak over ,,afbraak van wat ik heb opgebouwd''.

Hans Vonk (59) is per september 2003 benoemd als vaste gastdirigent van het Kamerorkest. Orkestdirecteur Schoonderwoerd verwacht van hem een verdere kwaliteitsverhoging. Daaraan wordt volgens hem bijgedragen door de salarisverhoging van tien procent die hun beloning op één lijn brengt met die van de orkesten in Rotterdam en Den Haag.

Yakov Kreizberg, die zowel ervaring heeft met opera, het symfonische repertoire als met eigentijdse muziek, is benoemd voor drie jaar. Hij tekende gisteren zijn contract in de Beurs van Berlage onder tromgeroffel en trompetgeschal van een aantal orkestleden. Bestuursvoorzitter Jos Staatsen, opvolger van de overleden Han Lammers, heette hem welkom. Kreizberg zal per seizoen tenminste tien weken bij het orkest zijn voor tenminste 27 concerten van het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest. Daarnaast is hij beschikbaar voor operavoorstellingen, tournees, plaatopnamen en andere projecten. Voor het seizoen 2003-2004 is nu één operabegeleiding met Kreizberg voorzien, daarna worden dat er meer.

Kreizberg, die eerder met succes bij het orkest optrad, zal er dit en het komende seizoen nog meer concerten dirigeren, voor hij eind augustus 2003 officieel aantreedt tijdens een openluchtconcert op de Amsterdamse Uitmarkt.

Yakov Kreizberg werd geboren in St. Petersburg, kreeg vanaf zijn vijfde pianoles en studeerde orkestdirectie bij Ilya Moesin, die ook dirigenten als Valery Gergjev en Mariss Jansons opleidde. Hij emigreerde in 1976 naar de VS, waar hij les kreeg van o.a. Leonard Bernstein. Daarna was Kreizberg tot 2000 dirigent en artistiek leider van het Bournemouth Symphony Orchestra. Nu nog bekleedt hij diezelfde functies bij het Jeunesses Musicales World Youth Orchestra. In 2001 vertrok Kreizberg als Generalmusikdirektor van de Komische Oper Berlin. Hij stond als gastdirigent voor een groot aantal orkesten, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest.

    • Kasper Jansen