Karzai: moord op minister is opzet

De moord op de Afghaanse interim-minister van toerisme en civiele luchtvaart, Abdul Rahman, is het werk van enkele hoge veiligheidsofficieren van de Afghaanse regering geweest.

Dat is de mening van Hamid Karzai, leider van het Afghaanse interim-bestuur. Karzai gelooft dat de aanslag op Rahman twee dagen geleden, een ,,afrekening'' is geweest en het gevolg van ,,een persoonlijke vete''.

Eerder werd aangenomen dat Rahman op de luchthaven van Kabul werd doodgeslagen door boze islamitische pelgrims. Maar, aldus Karzai, ,,hij [Rachman] is vermoord door mensen die het zo hebben beraamd''.

Volgens Karzai zijn inmiddels drie mensen gearresteerd die allen werkzaam waren bij de Afghaanse veiligheidsdienst. Raheen Makhdoom, de minister van informatie die gisteren samen met Karzai de pers te woord stond naar aanleiding van het voorval, zei dat een arrestatiebevel is uitgevaardigd naar drie andere hoge functionarissen die direct na de aanslag naar Saoedi-Arabië zouden zijn gevlucht. Het zou daarbij gaan om het hoofd politieke zaken van de Afghaanse inlichtingendienst, een vice-minister van defensie verantwoordelijk voor technische aangelegenheden en een advocaat in dienst van de overheid.

De zaak maakt opnieuw duidelijk hoe kwetsbaar de situatie in Afghanistan na meer dan twee decennia van conflict nog altijd is. Het interim-bestuur, dat met behulp van de Verenigde Staten en de Verenigde Naties aan de macht is gekomen, kampt met voortdurend oplaaiende factiestrijd. Waarnemers hebben hun zorg uitgesproken over over de toename van die gewelddadigheden sinds de vlucht van de Talibaanbeweging in december. Karzai heeft gezegd dat ,,Afghanistan dergelijke activiteit niet zal tolereren''.

Rahman werd gedood nadat zijn toestel, het enige van de Afghaanse luchtvaartmaatschappij Ariana Airlines, werd geblokkeerd door gestrande islamitische pelgrims met bestemming Mekka.