HOESTDRANKJES EN ZUIGTABLETTEN WERKEN NIET TEGEN HOEST

Het heeft voor volwassenen geen nut om pastilles en siropen tegen hoestbuien te nemen, want er is te weinig bewijs dat die middelen helpen. Dat concluderen onderzoekers van de universiteit van Bristol, die de kwaliteit beoordeelden van vijftien studies naar anti-hoestmedicijnen. Negen publicaties meldden geen enkel effect op het hoesten van de proefpersonen, zes andere toonden wel een resultaat maar de kwaliteit van deze studies liet te wensen over.

De Engelse onderzoekers gebruikten voor hun analyse de database van de Cochrane Society, een organisatie van artsen en epidemiologen die evidence based medicine stimuleert: geneeskunde op basis van wetenschappelijk bewijs. De onderzoekers gebruikten alleen studies die voldeden aan minimale kwaliteitseisen. Ze vonden 328 publicaties over anti-hoestmiddelen, maar de meesten waren van belabberde kwaliteit. Uiteindelijk bleven 15 geschikte studies over, met in totaal 2166 proefpersonen.

Uit analyse van die publicaties blijkt dat antihistamines (middelen die overgevoeligheidsreacties remmen) helemaal niet helpen tegen hoestprikkels. Van andere soorten medicijnen is de werking onduidelijk. Daaronder vallen hoestonderdrukkers, slijmoplossers, middelen die de aanmaak van slijm bevorderen, combinaties van antihistamine en vaatvernauwers en medicijncocktails zoals kruidenextracten.

Veel anti-hoestmedicijnen die in Nederland zonder recept te krijgen zijn bevatten carbocysteïne of acetylcysteïne. Naar het effect van deze slijmoplossers hebben de Britten niet gekeken. Enkele andere anti-hoestmiddelen op de Nederlandse markt bevatten de slijmoplosser broomhexine-hydrochloride. Die stof is wel in één van de vijftien geselecteerde studies onderzocht. Dat middel had enig effect: proefpersonen die het preparaat slikten, hoestten minder vaak dan de placebo-groep. Maar dit onderzoek was van matige kwaliteit. En leidt ook aan een ander gesignaleerd algemeen probleem: het is onduidelijk of het hoesten zoveel vermindert dat de patiënt tevreden is met het medicijn, 's nachts goed slaapt en 's ochtends gewoon aan het werk kan. De wetenschappers uit Bristol dringen aan op betere studies, die meer ingaan op de gevolgen voor de patiënt.

    • Hester van Santen