Hetero's zijn hipper

Lukas Keijser onderzoekt de vooruitstrevendheid in het nachtleven te Antwerpen en Amsterdam.

Was het homo-uitgaansleven voorheen decadent en extravagant en daarmee vooruitstrevend en toonaangevend, tegenwoordig is de roze scene meer en meer gericht op winst en heel wat saaier. Illustratief is de Antwerpse club Red&Blue. Hedendaagse disco's zijn vaak licht en mooi ingericht en het publiek dat er komt is goed gekleed, maar hier is de grote ruimte vooral donker. De jongens die er rondlopen dragen kleurloze hemdjes of hebben een ontbloot bovenlichaam om hun spierbundels ten toon te stellen. Worden travestieten tegenwoordig haast met uitsterven bedreigd, in Red&Blue zijn ze er nog wel. Echte vrouwen daarentegen mogen, hoe ouderwets, niet binnen. En dan de muziek. Softe house waar de DJ homoheldinnen Kylie Minogue en Madonna doorheen mixt. Zo hoor je het al bijna een decennium in zo goed als elke Europese homodisco.

In Red&Blue komen veel Nederlanders. ,,Hip hè'', zegt een Amsterdammer. Nou nee. Vernieuwend is eerder het r&b-zaaltje in de Amsterdamse discotheek Exit, waar het voorheen vooral leuk was als je in beschonken toestand verkeerde, maar waar het er tegenwoordig wat netter aan toegaat. De vernieuwing is wel relatief. In heterobars en -disco's draaien ze deze zeer populaire muziek al jaren en in de buitenlandse gayscene kwam je ook al r&b tegen. Bijvoorbeeld in de grote disco Heaven in Londen, waar een van de drie zalen ervoor is ingericht. Maar liever laat dan nooit. Muziekstijlen als trance en breakbeat die de afgelopen tien jaar groot werden in het reguliere uitgaansleven, bereikten de homoscene zo goed als niet.

De r&b-ruimte in Exit is ondanks de geringe omvang druk bezocht. Er wordt gedanst op platen van de bekendere r&b-sterren als Destiny's Child en Mary J. Blige. Opvallend is dat er nogal wat allochtone homo's op afkomen, inclusief oversized T-shirt in de broek en gouden ketting eroverheen. Je ziet ze verder weinig in het homo-nachtleven.

Maar hoe anders de `r&b-balcony' ook is, toonaangevend is Exit natuurlijk niet. Daarvoor moeten we tegenwoordig toch echt naar de hetero's. Gelukkig zijn er wel een paar uitzonderingen. Op de Planetfeesten, eens in de zoveel tijd in het Amsterdamse OCCII, hoor je bijvoorbeeld de nieuwste muziek. Hoe obscuurder hoe beter. En dan is er ook sinds kort Art Launch, dat afgelopen weekend voor het eerst plaatshad in Paradiso. Er was techno en electro en er waren vele performances, waaronder een klassiek muziekstuk en een poëzievoordracht. Een Turkse DJ bracht Turkse pop, er was mode en videokunst. Zo'n combinatie kom je weinig tegen.

www.redandblue.be

www.april-exit.com

www.go.to/spellbound-amsterdam

www.artlaunch.nl

Lukas Keijser: lk@nrc.nl

    • Lukas Keijser