Hasjplanten op boerderij Irene in Zuid-Afrika

De Zuid-Afrikaanse politie heeft op de boerderij van prinses Irene ongeveer vijftig hasjplanten in beslag genomen en vernietigd. De plantjes werden aangetroffen in de tuin van de manager en verzorger die zelf op het complex van de prinses woont. Irene zelf wist van niets, zo melden de Zuid-Afrikaanse media.

Een huis-aan-huisblad in Graaff-Reinet, niet ver van Irenes boerderij Bergplaas in Sneeuberg Mountains, bracht de zaak aan het rollen. Volgens de krant was de plaatselijke politie getipt over de verboden planten, die werden aangetroffen in verschillende stadia van weelderige groei en bloei. De betrokken medewerker verklaarde tegen de politie dat de omstreden planten kans moeten hebben gezien om te gedijen als gevolg van zijn alternatieve manier van tuinieren.

Een hevig verstoorde prinses heeft in een verklaring laten weten dat zij niets hebben moet van hasjplanten en dat zij de Zuid-Afrikaanse wetgeving op dit punt ook onverkort accepteert. Zij kondigde aan een hartig woordje te zullen spreken met haar personeel op de boerderij. ,,Ik eis van hen een belofte om zich te onthouden van hasjkweek en elke breuk van die belofte zal resulteren in ontslag op staande voet.'' Prinses Irene liet ook weten zich meer dan ongemakkelijk te voelen over de ontstane situatie en zij kondigde aan in de toekomst beter op haar personeel te letten.

De boerderij van de prinses ligt in de Zuid-Afrikaanse provincie Oostkaap en telt 4.000 hectare grond. Ze brengt slechts een deel van het jaar op de boerderij door. Onlangs was ze in Nederland voor het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en Máxima.