Haider laat FPÖ voortaan met rust

Jörg Haider, officieus leider van de extreemrechtse Oostenrijkse regeringspartij FPÖ, trekt zich met onmiddellijke ingang terug uit de nationale politiek. Dat maakte hij gisteravond bekend in een vraaggeprek met de Oostenrijkse televisie. Zijn besluit komt na kritiek – ook uit zijn eigen partij – op het bezoek dat hij eerder deze week bracht aan de Iraakse president Saddam Hussein.

Haider beloofde zich niet meer met het beleid van de FPÖ te zullen bemoeien en zich volledig op Karinthië te zullen richten, waar hij gouverneur is. ,,Ik wil niet de indruk wekken dat de FPÖ vanuit Karinthië wordt geleid. Er mag geen storende factor meer bestaan'', aldus Haider over zichzelf. ,,Als ze (de FPÖ) volwassen geworden zijn en op eigen benen willen staan, is dat logisch en moet ik me er niet meer mee bemoeien.'' Haider voegde toe ook na de volgende verkiezingen, in 2004, niet terug te zullen keren in de regering en mogelijk ook geen nieuwe termijn als gouverneur te ambiëren.

Wat Haiders besluit om zich terug te trekken uit de nationale politiek in de praktijk inhoudt, is nog moeilijk te zeggen aangezien hij officieel geen deel uitmaakt van de regering, die wordt gevormd door de conservatieve ÖVP van kanselier Schüssel en de FPÖ. Haider legde in mei 2000, drie maanden na de vorming van de omstreden regering, zijn functie als partijvoorzitter neer. In de praktijk echter bepaalde hij nog steeds het beleid. Hij maakte ook deel uit van de coalitieraad, een overlegorgaan van de beide regeringspartijen. Die functie geeft hij nu op.

Haiders besluit volgt op een periode waarin veel onrust ontstond over zijn optreden. In januari organiseerde hij een referendum over een kerncentrale in het Tsjechische Temelin. De afgelopen weken voerde hij campagne tegen tweetalige straatnaamborden. Commentatoren in Oostenrijk menen dat de druk binnen de FPÖ te groot geworden is voor Haider: trouwe partijleden vielen hem deze week in het openbaar af. Zo liet FPÖ-minister van Financiën Grasser weten dat hij ,,zelf niet op het idee zou zijn gekomen om naar Bagdad te gaan''. En de fractievoorzitter van de FPÖ, Peter Westenthaler, zei donderdag dat hij overweegt af te treden als Haider zich zo blijft bemoeien met de landspolitiek.

Karinthië: pagina 5

    • Friederieke de Raat