EMMELOORD

Emmeloord is de grootste plaats van de gemeente Noordoostpolder in de provincie Flevoland. De gemeente beslaat bijna de hele Noordoostpolder, alleen Urk is een aparte gemeente. Het CDA is de grootste partij in de gemeenteraad. Rondom het stedelijke Emmeloord ligt een tiental zogenoemde groendorpen: Bant, Creil, Ens, Espel, Kraggenburg, Luttelgeest, Marknesse, Nagele, Rutten en Tollebeek. De gemeente heeft ongeveer 43.000 inwoners, in Emmeloord zelf wonen ruim 24.000 inwoners.

De gemeente telt 60.000 hectare, waarvan 2.500 hectare bos en 13.540 water. De Noordoostpolder viel midden in de oorlog, in september 1942, officieel droog. Met de inpoldering, die de eilanden Urk en Schokland aan het vasteland verbond, hoopte men vooral landbouwgrond te winnen. De eerste boerderijen werden in december van dat jaar betrokken. Ruim een jaar later vestigden zich de eerste bewoners in Emmeloord.

De landbouwers die zich in de polder vestigden, waren grotendeels afkomstig uit Zeeland, Friesland en Noord-Holland. Voor hen golden strenge selectiecriteria. Pas in 1962 werd de gemeente Noordoostpolder ingesteld. Schokland werd ingelijfd, maar Urk bleef een zelfstandige gemeente.

Emmeloord heeft veel recreatiegebieden. Verder is er het Museum Schokland, waar geologische en archeologische vondsten uit de Zuiderzee zijn ondergebracht.