Een comité van intellectuelen voor Karadzic

Een groep intellectuelen heeft geschriften van en over Radovan Karadzic verzameld. Het publiceren van onder andere memoires, correspondentie en poëzie moet hem beschermen.

In Belgrado is een comité van intellectuelen gevormd om Radovan Karadzic, de voortvluchtige oud-leider van de Bosnische Serviërs, te beschermen. Dat meldde gisteren het Franse persbureau AFP.

Het comité wil die bescherming vorm geven door `de waarheid' over zijn verdiensten voor de zaak van de Bosnische Serviërs te publiceren en verder zijn poëtische en wetenschappelijke prestaties te belichten.

Initiatiefnemer van de rond vijftig schrijvers, docenten, kunstenaars en historici tellende groep is Kosta Cavoski, essayist en hoogleraar rechten aan de universiteit van Belgrado.

Van Slobodan Miloševic, de voormalige Joegoslavische president, moet Cavoski niets hebben: die heeft de zaak van de Serviërs in Servië, Bosnië en Kroatië ,,verraden''. Maar, zei hij tegen AFP, Karadzic heeft dat niet.

,,De waarheid'' over Karadzic, met zijn vroegere legerleider Ratko Mladic de meestgezochte verdachte van het Joegoslavië-tribunaal, is door het comité in drieduizend pagina's samengevat. Het is de bedoeling dat die waarheid op internet komt, in het Engels en het Servisch, maar de groep is er na drie maanden nog niet in geslaagd een eigen site te fabriceren.

De persoonlijkheid van de vroegere leider zal publicitair veel aandacht krijgen, zei Cavoski.

Daarnaast wil het comité ,,de werken'' van Karadzic publiceren. Dat betreft zijn publicaties als psychiater, als dichter en als toneelschrijver. Ook zijn ,,memoires'' en ,,zijn correspondentie met internationale hoogwaardigheidsbekleders'' zullen aandacht krijgen. De gedichten van Karadzic komen nu al aan de orde bij openbare bijeenkomsten in Servië, waarop ze worden voorgelezen en besproken.

Cavoski zegt zelf Karadzic al sinds 1998 niet meer te hebben gezien; hij zegt wel zeker te weten dat de voormalige president van de Servische Republiek in Bosnië zich nooit vrijwillig bij het tribunaal zal melden, een boodschap die Karadzic'vrouw overigens ook voortdurend uitzendt.

De internationale gemeenschap heeft de jacht op Karadzic en Mladic de afgelopen weken geïntensiveerd. Op Belgrado is zware druk uitgeoefend om Mladic, die zich regelmatig of zelfs permanent in Joegoslavië zou ophouden, op te pakken.

Het Joegoslavische leger heeft Mladic deze week laten weten dat het geen assistentie meer zal verlenen bij zijn bescherming. De Amerikaanse regering heeft van haar kant de regering van Servië gemeld dat ze niet hoeft te rekenen op een nieuw hulppakket als Mladic niet wordt opgepakt.

Volgens andere berichten heeft de Amerikaanse ambassadeur in Belgrado onlangs de moeder van Karadzic opgezocht. De ambassadeur zou haar hebben gevraagd haar invloed op haar zoon aan te wenden en hem ervan te overtuigen dat hij zich het beste kan aangeven.

Het Joegoslavische blad Blic maakte vorige week melding van een campagne van de Servische regering om Karadzic en Mladic in diskrediet te brengen. Met de campagne zou het Servische publiek worden voorbereid op hun arrestatie. In het kader van de campagne worden bijzonderheden `gelekt' over de vermeende banden van Karadzic en Mladic met maffiose zakenlieden. Dat de belangrijkste van die zakenlieden een Bosnische moslim is, moet de details voor de Serviërs waarschijnlijk extra onappetijtelijk maken.