Drums & Tuba

Wat doen twee jongens die in Texas in een natuurvoedingswinkel werken en zich te pletter vervelen? Die beginnen een bandje. Dat de samenwerking tussen Brian Wolff en Tony Nozero geen anonieme gitaarherrie opleverde, is te danken aan Wolffs liefde voor de tuba en voor New Orleans jazz. Het tweetal begon in 1995 als een uitgeklede marching band.

Toen gitarist Neal McKeeby erbij kwam, werden de invloeden uitgebreid tot funk, rock en bubblegum-pop. Op hun derde album Vinyl Killer is deze mix gestold in een geheel eigen stijl. Beslissend voor het geluid is Wolffs rondborstige tubaspel. Hij zwalkt heen en weer tussen Duitse hoempa, de traditionele `geblazen bas' en elektronisch vervormd geluid. Hij krijgt weerwoord van McKeeby's schreeuwerige gitaar, Nozero's puntige ritmes en toegevoegde orgeltjes en blazers. De grote kracht zit in de vette grooves en de `swing met rockenergie'. Het trio rekt de nummers soms iets te lang op, maar in tracks als The Diagram evenaren ze een groep als Medeski, Martin & Wood.

Drums & Tuba: Vinyl Killer (Righteous Babe Records, RBR023-D) Distr. Knitting Factory

    • Edo Dijksterhuis