Opinie

    • Youp van ’t Hek

Droomkeizertje

Www.grapes.nu/grapes/39/movie.swf – dit internetadres kreeg ik toegezonden, ik klikte het aan en werd er erg vrolijk van. Ik kan het iedereen aanraden. Het gaat over onze toekomstige premier Pim. Afgelopen nacht droomde ik over koningin Máxima, die weduwe was geworden omdat haar beetje domme man tijdens een drijfjachtpartij was gesneuveld. Een republikeins zwijntje was dat laffe gejaag meer dan zat en had teruggeschoten. En de bedroefde koningin Máxima ontving wekelijks premier Pim, die elke vrijdag langskwam met zijn twee hondjes. Ik bedoel die clitorisklakkertjes, die afgelopen zaterdag voorin de auto naast Pims chauffeur zaten. Pim kent zijn plaats.

None

Ik droomde door. De voormalige republikein Pim bekende Máxima dat hij inmiddels voor de monarchie was. Hoe dat zo kwam? Hij legde haar kort zijn carrière uit, vertelde dat hij dat in een bepaalde periode had geroepen en dat hij allerlei periodes had gekend. Hij was in zijn studententijd nog eens geweigerd bij de oude CPN, had later geprobeerd zich in te likken bij zowel de PVDA als D66 en het CDA. Als ik maar beroemd werd. Dat Leefbaar Nederland was ook alleen maar een handig opstapje. Hij wist ook wel dat die partij uit allemaal heumige, naar sigaren stinkende middenstanders bestond, maar hij had even een publicitair kruiwagentje nodig. En de sluwe Jan Nagel kon hem wel gebruiken. Een uitgekiende one night stand.

Ik droomde verder. Pim vertelde de beeldschone Máxima dat hij uitsluitend voor de publiciteit al die jaren homoseksueel was geweest en dat hij eigenlijk hetero was. Hij had tien jaar lang een verhouding met de vrouw van zijn vriend Harrie gehad. Harrie was namelijk nooit thuis. Maar nu was hij net als de rest van Nederland totaal bevangen door de beeldschone Argentijnse weduwe. Máxima moest toegeven dat ook zij veel voelde voor Pim. Ze trouwden met elkaar, Pim werd tot keizer gekroond, en in Huis Ten Bosch werden 148 camera's opgehangen. We konden het verliefde stel vanaf nu vierentwintig uur per dag zowel op televisie als via het internet volgen. Big Brother. We zagen alles! Ook in de koninklijke sponde? Juist daar. Vond Pim heerlijk. Kirrende kussengevechten, Pim solo met de hondjes en ga zo maar door. Máxima vroeg aan de keizer of haar vader in ons land mocht komen wonen? Had hij geen enkel bezwaar tegen. Ze herinnerde hem in dit geval voorzichtig aan zijn vol-is-vol-uitspraken, maar Pim legde uit dat dat ook een periode was. Daar was toen behoefte aan. Dat was 2002. Dat was onderdeel van zijn strategie. Mijn droom werd grimmig. Zijn vriend Harrie belde Pim of hij minister mocht worden. Pim schold en maakte hem uit voor armoedzaaier, herinnerde de zielige makelaar aan het feit dat hij nog eens een geschonken tonnetje aan Jan Nagel had teruggevraagd. ,,Een tonnetje'', schreeuwde Pim, ,,wat is nou een tonnetje? Wel de miljonair uithangen, wel altijd op de foto met die geleasde Bentley van je, lazer toch op. Ziekenfondsmiljonair! Zelfs de gasten in je televisieprogrammaatje moesten betalen!''

Harrie ging met een illegale Marokkaanse in een hoekje van de ingestorte parkeergarage van motel Van der Valk in Tiel wonen en werd Hoofd Appelmoes. Hij moest de landelijke Van der Valkportie klaarmaken. Veertig hectoliter per dag. Voor alle filialen. Echt vies werk. Vroeger deden illegalen dat, maar die zijn door de keizer over de grens gezet. In die appelmoes gaat afgewerkte dieselolie en bedorven visafval. Dat weten de inspecteurs van de Warenwet wel, maar dit wordt al jaren gedoogd. Het is een bijzondere familie. Garnalen laten ze gewoon een tijdje liggen en dan pellen ze zichzelf en in de aardappelpuree zit al tien jaar een beetje glycerine van de firma Vos bv uit Alphen aan den Rijn. Mochten er juridische problemen komen, dan wordt er geschikt. Heerlijk land.

En toen werd ik wakker. Althans dat droomde ik. Aan mijn bed zat Jan Nagel, die mij vertelde hoe hij binnenkort toch lijsttrekker van Leefbaar Nederland werd.

,,Maar je deed het toch niet?''

,,Dat heb ik gezegd, maar dat hoort bij mijn spel. Ik laat me vragen. Sterker nog: ik laat ze smeken en dan uiteindelijk doe ik het!''

,,Wie heeft dit sluwe plan bedacht?''

,,Pim en ik. Zomaar op een zondag in een achterkamertje!''

    • Youp van ’t Hek