DE WEEK

Het blijft rommelen in de bouw. In afwachting van een parlementaire enquête die uitsluitsel moet geven over nepfacturen en het uitdelen van steekpenningen bij aanbestedingen van grote infrastructurele projecten, stortte afgelopen zondag met denderend geweld het parkeerdek van het Van der Valk-motel bij Tiel in. Van begin af aan blijkt de horeca-exploitant, die van de garnalenvangst tot de bouw van zijn motels het liefst alle activiteiten in eigen hand houdt, bij de bouw alle van gemeentewege voorgescheven regels aan zijn laars te hebben gelapt. Burgemeester J. Pop van Haarlem, tijdens de aanleg van de parkeergarage burgervader van Tiel, wast zijn handen in onschuld. In Haarlem exploiteert Van der Valk ook een motel. Nu maar hopen dat daar de regels wél zijn nageleefd.

Een geur vanmalversaties hangt ook over de ondergang van de Amerikaanse energiereus Enron. Voormalig topman Kenneth Lay verscheen als getuige op een hoorzitting van de Senaat, maar deed zijn mond niet open. Wel iets wijzer werden de Congresleden van een vice-president van Enron, Sherron Watkins. Zij bracht Lay via een anonieme brief op de hoogte van de honderden miljoenen aan verliezen die werden verstopt in financiële constructies die het daglicht niet konden verdragen. Het heeft de ondergang van Enron niet kunnen verhinderen, waardoor duizenden kleine spaarders en beleggers hun (pensioen-)geld kwijt zijn geraakt.

Het is crisistijddus halen bedrijven alles uit de kast om de problemen te lijf te gaan. Om die reden werd de afgelopen week het populaire middel van het bevriezen van de salarissen voor het personeel weer eens in de strijd geworpen. Het Brits-Nederlandse staal- en aluminiumconcern Corus beet de spits af door alle salarissen van het personeel in Engeland te bevriezen. In Nederland krijgen honderd topmanagers geen loonsverhoging.

Ook Unilever leek dat wel een goed idee. Ondanks een puike winst van het concern heeft het midden- en topkader een brief gekregen dat salarisschalen van 1.800 managers (onder wie 300 expats) van Unilever Nederland worden bevroren. Toeslagen en het uitdelen van aandelen(opties) verzachten in veel gevallen de pijn. Die bedragen die daarmee door de werknemers worden gegenereerd kunnen bij het bedrijf, gespecialiseerd in voeding, wasmiddelen en artikelen voor persoonlijke verzorging aardig oplopen. De bonden kunnen zich dan ook niet erg druk maken over de salarisstop van het management.

Waar zij zichwel groen en geel aan ergeren is de beloning van financieel bestuurder Jan Hommen van Philips. Terwijl de bonden met het bedrijf steggelen over een loonsverhoging voor het personeel, die lager ligt dan de inflatie, had Hommen afgelopen week – ondanks een verlies van Philips van 2,6 miljard euro in het afgelopen jaar – bijna 10 miljoen euro aan optiewinst kunnen incasseren. Ironisch genoeg was Hommen deze week niet eens dé ster op het Damrak. Die rol wordt opgeëist door ontwerper Tom Ford van modehuis Gucci, het Italiaanse bedrijf met beursnoteringen in Amsterdam en New York. Ford verzilverde de afgelopen weken ruim 28 miljoen euro. Door slechts een deel van zijn opties uit te oefenen.

Terwijl de grootsteeconomie van Europa, Duitsland, van de Europese Commissie te horen kreeg dat het wat beter op zijn financiële huishouding moet passen, rees in Nederland de vraag welke richting ABN Amro nu eigenlijk uit wil? Ondanks het succes in Brazilië en de VS heeft ABN Amro op de thuismarkt de afgelopen jaren veel terrein verloren. De bank merkt dat dienstverlening aan het midden- en kleinbedrijf eer winst oplevert dan het zakenbankieren. Wat met de honderden miljoenen die per seconde wereldwijd over de computerschermen flitsen, nog gevaarlijk is ook. Dan maar geen snel imago.

De machtsstrijd om de Amerikaanse winkelcentra tussen Rodamco en het Australische Westfield is beslist. Westfield ging toch met de hoofdprijs aan de haal. Deskundigen constateren een spoor van chantage, gouden handdrukken, stiekeme betalingen aan een beleggersgroep en juridische kunstgrepen. Kortom: gerommel.

    • Marc Serné