CDA'er Van Geel liet leiderschap lopen

De Brabantse gedeputeerde Pieter van Geel (50) is rond de val van ex-fractievoorzitter Jaap de Hoop Scheffer, eind september vorig jaar, twee keer gepolst voor het partijleiderschap van het CDA. Hij is daar toen om praktische redenen niet op ingegaan. Dat zegt Van Geel vandaag in een gesprek met NRC Handelsblad.

Van Geel, die nummer drie staat op de kandidatenlijst van het CDA, zegt dat het dagelijks bestuur hem op vrijdag 28 september, nog voor het aftreden van De Hoop Scheffer de volgende dag, heeft gevraagd ,,na te denken over de vraag of je bereid bent om het lijsttrekkerschap over te nemen''. Op zondagavond 30 september, nadat De Hoop Scheffer zich had teruggetrokken als kandidaat-lijsttrekker, is de vraag nog eens formeel herhaald. Van Geel vreesde echter dat zijn kandidatuur zou worden uitgelegd als ,,arrogant''. Het partijbestuur wees vervolgens vice-fractievoorzitter Jan Peter Balkenende op maandag 1 oktober aan als kandidaat-lijsttrekker en partijleider. Het congres van het CDA zal de definitieve lijst naar verwachting volgende week zaterdag vaststellen.

Van Geel zegt dat hij, volgens een scenario waarbij De Hoop Scheffer na de verkiezingen tussentijds zou zijn vertrokken, kandidaat was voor diens opvolging. Van Geel: ,,Dat vond ik een heel verstandig scenario.''

Volgens Van Geel zou het CDA beter kunnen samenwerken met de PvdA dan met de VVD. ,,Intuïtief zeg ik dat bij ons in de partij en ook bij mij het mededogen met de zwakste in de samenleving dominant is. Dat gevoel is eerder bij de PvdA te vinden.'' Volgens hem is het ,,noodzakelijk'' dat het CDA na de verkiezingen in de regering komt. ,,Er is bij het CDA nu een interne, organisatorische, noodzaak om mee te regeren: als wij niet in het volgende kabinet komen, dan gaan we een hele generatie bestuurders verliezen.''

Zaterdags Bijvoegsel: pagina 29