Bouwfout oorzaak instorten Tiels dak

Het parkeerdek van het Van der Valk-motel in Tiel is afgelopen zondag ingestort door een constructie- of bouwfout. De ondersteuning van het dak, tevens plafond van een beursruimte, was instabiel door een verkeerde staalconstructie.

,,Een domme fout'', zo stelden zowel directeur van ingenieursbureau Arcadis, A. Bruintjes als zijn collega van ABT, J. Hulsbergen, gisteren bij de presentatie van de voorlopige onderzoeksresultaten. ABT en Arcadis waren door de gemeente Tiel en het Van der Valk-concern ingehuurd de bijna-ramp te onderzoeken. Een uur voordat het dek naar beneden kwam, eindigde een computerbeurs in de verdieping daaronder.

De platen waaruit het parkeerdek bestond, lagen door het ontbreken van zogenoemde verstijvingsschotten te los op de onderliggende stalen constructie. Die kon instorten onder invloed van externe oorzaken zoals wind, temperatuursverschillen of trillingen van de nabijgelegden snelweg A15. ,,De constructie heeft jarenlang een labiel evenwicht gehad'', zegt Hulsbergen van ABT. ,,We kunnen daarom van geluk spreken dat het niet tot een eerdere instorting is gekomen.''

De onderzoekers hebben hun conclusies getrokken op basis van onderzoek op locatie en een beperkt aantal tekeningen. Het bouwdossier van de gemeente is onvolledig en weinig betrouwbaar. Al tijdens de bouw bleek dat de eigen aannemingsmaatschappij van Van der Valk de voorschriften van de gemeente niet opvolgde. Zowel gemeente als Van der Valk pogen ontbrekende documenten te vinden.