Béla Fleck

De mandoline van Sam Bush linksachter, de dobro van Jerry Douglas rechtsachter. Stuart Duncan en Vassar Clements met hun fiddle rechts opzij. De meerkanaalsmix van deze DVD-Audio is van het type verjaardagspartij: de luisteraar zit in het midden en wordt omringd door muzikanten. Na twee nummers begin je je opgelaten te voelen, na drie wil je uit de kring ontsnappen. Dat kan natuurlijk, door naar de stereoversie over te schakelen.

Voor deze plaat ging banjovirtuoos Béla Fleck terug naar zijn bluegrassroots. Z'n Flecktones bleven thuis, en met het beste wat Nashville te bieden heeft aan instrumentalisten nam hij deze 18 nummers op. De muziek loopt uiteen van zeer traditioneel tot experimenteel, zodat er genoeg variatie is. Met zoveel virtuozen bij elkaar dreigt altijd het gevaar van wedijver en circuscapriolen, maar daarvan is hier gelukkig geen sprake. Van de stokoude Clarinet Polka tot Katmandu: iedereen geeft elkaar de ruimte en is niet uit op eigen glorie. Met liefde gespeeld en soms onnavolgbaar, maar altijd onnadrukkelijk.

Béla Fleck: The BlueGrass Sessions: Tales From The Acoustic Planet, Vol. 2. Warner Brothers DVD-Audio 9 47332-9

    • Bart Jippes