Tweeling in Marokko vrijgelaten

De Nederlandse tweeling van Marokkaanse afkomst, Taoufik en Omar el Hassnaoui (18 jaar), is gisteren onverwachts vrijgelaten uit Marokkaanse gevangenschap. Dat gebeurde nadat het gerechtshof in Fez de straf van de broers van tien jaar verminderde tot één jaar. De tweeling werd vorig jaar veroordeeld wegens de dood van een 15-jarige jongen, eind juli 2000 in het Noord-Marokkaanse stadje Taza. Volgens haar zusje Nezha maakt de tweeling het goed en reist ze zo snel mogelijk naar Nederland.

De herziening van het eerdere vonnis maakt een einde aan een geschiedenis die begon met het bezoek van de twee, samen met hun vader en zusje, aan Taza waar hun familie oorspronkelijk vandaan komt. Volgens verklaringen van de familie werd het zusje van de tweeling, die nauwelijks de lokale Berbertaal spreekt, op straat door een jongen lastiggevallen. De tweeling zou voor haar zusje in de bres zijn gesprongen, waarna een schermutseling volgde.

De betrokken jongen beschuldigde dezelfde dag de tweeling ervan dat zij de dood had veroorzaakt van een andere jongen. Volgens de familie Hassnaoui betrof het een ongeluk, waar de tweeling niets mee van doen had. De omgekomen jongen zou, volgens een verklaring van zijn eigen familie, verslaafd zijn en ten val zijn gekomen in een dorpsfontein. Het autopsierapport sprak niet van sporen van geweld. De rechtbank in Taza hechtte evenwel geen waarde aan deze verklaringen en veroordeelde de tweeling tot tien jaar wegens dood door schuld.

De vrijlating was een verrassing. ,,We hadden alleen gehoopt op een strafvermindering'', aldus Nezha el Hassnaoui. De Nederlandse consul-generaal W. Hazelhoff Roelfzema die bij de zitting aanwezig was, prees de zorgvuldige behandeling van de zaak door de rechters in Fez.

    • Steven Adolf