Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor het begin van de PvdA-campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen en een gesprek met PvdA-lijsttrekker Ad Melkert. Verder wil de oprichter van Easyjet, na vliegtuigen, internet en autoverhuur, nu de hotel- en filmbusiness bestormen met lage prijzen. Ned.1, 18.15-18.45u.

Oog in oog. Gast is minister van Landbouw Laurens Jan Brinkhorst. Ned.3, 20.33-21.18u.

Nova. Onder meer een reportage over de slechte leefomstandigheden van de aapjes in het primatencentrum in Rijswijk en de positie van Leefbaar Nederland na het vertrek van lijsttrekker Pim Fortuyn. Ned.3, 22.30-22.55u.

Nieuws aan tafel. VVD-leider Hans Dijkstal en de presentatoren Karel van de Graaf en Frits Barend praten over Pim Fortuyn, Irak en klimaatsveranderingen. RTL4, 22.30-23.30u.

Krachtstroom. Eerste aflevering van een nieuwe talkshow, gepresenteerd door Yoeri Albrecht en Lennart Booij. Albrecht is redacteur van Vrij Nederland en Booij deed in 1999 een gooi naar het voorzitterschap van de PvdA. In deze uitzending Pim Fortuyn en Thomas von der Dunk. Ned.1, 0.18-0.47u.

DOCUMENTAIRE

Zembla: Baas in de bajes. Over het eigenzinnige beleid van de directeuren van de Nederlandse gevangenissen. Peter Jägers, hoofddirecteur Dienst Justitiële Inrichtingen van Justitie, probeert meer grip op de directeuren te krijgen. Ned.3, 21.18-22.00u.

FILM

Monkey Trouble (Franco Amurri, 1994, VS). Familiefilm. Negenjarige Thora Birch adopteert een aapje dat door zigeuner Harvey Keitel is opgeleid tot zakkenroller. Net5, 20.30-22.15u.

Godzilla (Roland Emmerich, 1998, VS). Amerikaanse remake door regisseur van Independence Day van Japanse monsterklassieker werd een inhoudelijk oninteressante orgie van trucages, waarin een door atoomstralen gemuteerd reuzenreptiel Manhattan verbouwt. SBS6, 20.30-23.30u.

. The Blues Brothers (John Landis, 1980, VS). Maffe komedie met John Belushi en Dan Aykroyd als de in het tv-programma `Saturday Night Live' geïntroduceerde titelhelden. Vermomd als twee louche wezen maken zij Chicago onveilig. Met muziek van Aretha Franklin, James Brown en Ray Charles. V8, 20.30-22.50u.

The Cable Guy (Ben Stiller, 1996, VS). Relatief minder succesvol vehikel voor Jim Carrey. Als psychopatische kabelmonteur confisqueert hij het leven van alleenstaande architect Matthew Broderick. VRT, 21.40-23.14u.

Mimic (Guillermo del Toro, 1997, VS). Houterige monsterfilm over superkever met menselijke trekken. Yorin, 22.00-24.00u.

Staying Alive (Sylvester Stallone, 1983, VS). Vervolg op superhit Saturday Night Fever verving sociale achtergrond van discodanser John Travolta door grotere aandacht voor dansjes en glamour. Net5, 22.15-24.00u.

Black Mask (Daniel Lee, 1996, Hongkong. Zie tv-vooraf. RTL5, 23.45-1.15u.

TwentyFourSeven (Shane Meadows, 1997, Engeland). Speelfilmdebuut van de jonge Brit Meadows (1973) verkent bekend Noordengels territorium: werkloze, drankzuchtige vaders, in stilte lijdende moeders en jongeren zonder uitzicht. Bob Hoskins schittert als idealist die rondhangende jeugd samenbrengt in een boksschooltje. Ned.3, 23.55-1.30.u, zwart-wit.

. Rosemary's Baby (Roman Polanski, 1968, VS). Beroemde effectieve griezelthriller naar bestseller van Ira Levin. Mia Farrow is zwanger en verdenkt in toenemende mate haar echtgenoot John Cassavetes en andere mensen in haar omgeving van een duivelse samenzwering, om de geboorte van Satans kind voor te bereiden. Net5, 24.00-2.05u.

. One-Eyed Jacks (Marlon Brando, 1961, VS). Psychologische western met Freudiaanse ondertonen. Brando regisseerde zichzelf als de outlaw die rekening te vereffenen heeft met Karl Malden. BBC2, 0.35-2.50u.

RADIO

De avonden. Na het uitzicht van schrijver/programmamaker Lennert Engelberts, besprekingen van o.a. de film Ghost world van regisseur Terry Zwigoff en het boek Tishomingo blues van Elmor Leonard. In het tweede uur een gesprek met schilder William Lindhout.

Nachtvluchten. In het eerste uur een herhaling van het portret uit 1990 met de deze week op 82-jarige leeftijd overleden hoogleraar psychiatrie dr. P.C. (Piet) Kuiper. Radio 1, 3.00-7.00u.