STE nagelt Fortis aan schandpaal

Voor het eerst heeft de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) naar het middel van een advertentie gegrepen om openbaar te maken dat een bedrijf in de fout is gegaan. Het gaat om bank-verzekeraar Fortis die beleggers benadeelde bij de beursgang van Via Networks, het eerste internetbedrijf dat in februari 2000 op het hoogtepunt van de internethype op het Amsterdamse koersbord verscheen.

De STE heeft de advertentie geplaatst in Het Financieele Dagblad van vandaag en maakt er melding van op de eigen website. De advertentie maakt duidelijk dat Fortis een ,,bestuurlijke boete'' heeft gekregen door ,,haar eigen belangen te laten prevaleren boven de belangen van haar cliënten''. De hoogte van de boete is niet vermeld, maar was al wel bekend: 20.000 gulden.

Fortis is verontwaardigd over het plaatsen van de uiting. ,,Het is nogal voorbarig van de STE'', verklaart een woordvoerder van de bank-verzekeraar. ,,Wij hebben beroep tegen de uitspraak aangetekend. De uitkomst is dus nog niet bekend en daarom vinden we de advertentie prematuur.''

Fortis is van te voren schriftelijk door de STE op de hoogte gebracht over het voornemen de advertentie te plaatsen. Vervolgens heeft de bank-verzekeraar gesprekken met de STE gevoerd om plaatsing te voorkomen. De boete dateert al van 5 september 2001.

Waarom de STE voor openbare bekendmaking heeft gekozen wil een woordvoerder niet zeggen. Hij verwijst naar de tekst van de Wet invoering dwangsommen die op 1 januari 2000 van kracht is geworden. Deze handelt over het adequaat functioneren van effectenmarkten en over de positie van beleggers. ,,De tekst in de advertentie zegt alles. Daar wil ik het bij laten.''

Een gradatie van de sanctie wil de woordvoerder evenmin geven, maar door de openbare bekendmaking is het duidelijk dat dit de zwaarste vorm van straf is op aangifte bij het Openbaar Ministerie na. Het is onduidelijk of de STE vaker naar het middel van advertenties wil grijpen om bedrijven terecht te wijzen. In 2000 is door de STE achttien keer een boete opgelegd. Die zijn nooit publiek gemaakt. De cijfers over 2001 zijn nog niet bekend.