Schandaal bij kunstrijden voor tribunaal

Het Canadese olympische comité wil dat het internationale sporttribunaal (CAS) ook een gouden medaille toekent aan de kunstrijders Jamie Sale en David Pelletier.

De Canadezen willen dat het CAS de negen juryleden, die de finale van het paarrijden beoordeelden en de Russen Berezjnana en Sicharulidze ten onrechte het goud zouden hebben toebedeeld, een getuigenis afneemt. Het CAS liet gisteravond laat nog weten dat ze snel een beslissing neemt over het verzoek. Tot die tijd is de Internationale Schaatsunie (ISU) verzocht ervoor te zorgen dat de juryleden het olympische dorp niet verlaten en zich moeten voorbereiden op een verhoor door het tribunaal.

De Franse kunstrijbond gaf gisteren toe dat haar omstreden jurylid Marie-Reine Le Gougne zich onder druk gezet voelde. Zij gunde het Russische paar de meeste punten, waarmee ze de doorslag gaf in het eindklassement. De Amerikaanse tv-zender NBC sprak onomwonden van `koehandel'. In ruil voor een royale beloning van het Franse jurylid voor het Russische paar, zou het Russische jurylid bij het ijsdansen het Franse paar Anissina/Peizerat bevoordelen.

,,Ons jurylid is door bepaalde mensen uit haar omgeving beïnvloed'', liet de Franse bondsvoorzitter Gailhaguet weten. ,,Zij is een zwakke persoonlijkheid. Ik vermoed dat ze gemanipuleerd is.''

Bij gejureerde sporten is er in de geschiedenis van de Olympische Spelen wel vaker twijfel over het beoordelingsvermogen van het jurykorps. In 1920 stond het kunstrijden in Antwerpen op het programma van de Zomerspelen, omdat er toen nog geen aparte Winterspelen bestonden. De Zweedse Magda Julin wordt olympisch kampioene, hoewel geen enkel jurylid haar op de eerste plaats heeft gezet. ,,Ik zal nooit begrijpen waarom ik heb gewonnen'', zei de verbaasde winnares decennia later.

De Noorse kunstrijdster Sonja Henie won in 1928 in Sankt Moritz de eerste van haar drie gouden olympische medailles. Ze versloeg de Oostenrijkse Herma Planck-Szabo met drie tegen twee stemmen. De jury bestond uit drie Noren, een Oostenrijker en een `onpartijdige' Duitser.

Bij de Spelen van 1956 was bijna iedereen het erover eens dat de toen pas twaalfjarige Marika Kilius en haar partner Franz Ningel in Cortina d'Ampezzo de beste kür hadden laten zien. Toch werd het Duitse paar slechts vierde. Boze landgenoten op de tribune bekogelden bij de huldiging van de olympische kampioenen Elisabeth Schwartz en Kurt Oppelt uit Oostenrijk de jury met fruit en groenten.

In de Battle of the Brians kreeg in 1988 tijdens de Spelen van Calgary de Amerikaan Brian Boitano de voorkeur boven de Canadees Brian Orser: 5-4. In de jury zaten behalve een autochtone Amerikaan ook een naar de Verenigde Staten geëmigreerde Japanner en een Zwitser die in Los Angeles woont.