Rus Jagoedin schaatst bijna een perfecte kür

Met een bijna perfecte kür heeft de Russische kunstschaatser Alexej Jagoedin afgelopen nacht in Salt Lake City een gouden medaille gewonnen. Voor het eerst in de olympische geschiedenis werd een kür door de jury met vier zessen beoordeeld. Hij kreeg in totaal vijf keer een 5,9 en vier keer een 6 als hoogste cijfer.

De 21-jarige Jagoedin reed in technisch opzicht een sublieme wedstrijd, met veel lastige viervoudige en drievoudige sprongen. Artistiek gezien was de ruim vier minuten durende uitvoering van Jagoedin, bijgenaamd Man in the iron mask, een oogstrelende show die de 16.000 mensen in het Ice Center in vervoering bracht.

Na afloop kuste de drievoudig wereldkampioen, woonachtig in de Verenigde Staten, de olympische ijsvloer. ,,Omdat ik hier woon en wist dat ik goud had gewonnen. En ik dacht aan al die moeilijke momenten die ik heb moeten doorstaan'', verwees Jagoedin naar zijn blessures van het afgelopen jaar en zijn mislukte optreden op de Winterspelen van Nagano in 1998. ,,Ik verdien wat nu om mijn nek hangt'', wist Jagoedin.

Zijn landgenoot Evgeni Ploesjenko won het zilver. De regerend wereldkampioen revancheerde zich voor een zwakke eerste wedstrijddag met een paar fabelachtige sprongen. Eén keer liet hij een viervoudige srong om zijn lengteas volgen door twee drievoudige sprongen. Toch kreeg de 19-jarige Rus een lagere waardering dan zijn voormalige trainingspartner.

De bronzen medaille was voor de Amerikaan Timothy Goebel. Hij schreef eveneens olympische historie door als eerste kunstrijder drie viervoudige sprongen in zijn vrije oefening op te nemen. Mede dankzij Goebel kwam het totale aantal geslaagde viervoudige sprongen in Salt Lake City op veertien.