Powell op MTV: Amerikaanse troepen hebben Europa gered

Een optreden van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, op de muziekzender MTV heeft gisteren voor een klein relletje gezorgd.

Powell kreeg in een speciale uitzending een vraag over condooms voorgelegd. De minister zei het gebruik aan te moedigen: ,,Vergeet de taboes, vergeet je conservatieve ideeën (...) De levens van jonge mensen lopen door onveilige seks grote risico's.''

Uit conservatieve hoek volgde onmiddellijk kritiek op Powells uitlatingen. Maar de woordvoerder van het Witte Huis zei dat de boodschap van de minister in lijn is met het regeringsbeleid. Het Witte Huis heeft officeel nooit een standpunt ingenomen tegen condoomgebruik, maar pleit wel voor onthouding als beste bescherming tegen seksueel overdraagbare ziekten en zwangerschap.

De jongeren stelden ook kritische vragen over de oorlog tegen het terrorisme. Een 19-jarige Noorse kijker vroeg Powell wat hij ervan vond een natie te vertegenwoordigen die gezien wordt als de ,,Satan van de hedendaagse politiek.'' Powell antwoordde de VS juist als ,,grote beschermer'' te zien. Hij zei dat Amerikaanse troepen ,,Europa hadden gered.''

De vragenstellers brachten de minister duidelijk in een moeilijke positie. Volgens een van hen verzuchtte Powell tijdens de reclamepauze: ,,Dit lijkt wel een hoorzitting van het Congres''.

Aan de uitzending namen 260 jongeren deel. MTV zendt uit in 164 landen en bereikt 375 miljoen huishoudens. De zender beschouwt het daarom als zijn taak mensen in contact te brengen met beleidsmakers. Ook oud-president Clinton en vice-president Al Gore waren ooit te gast. Beide uitzendingen liepen uit op relletjes.