Pelgrims doden Afghaanse minister

Een woedende menigte islamitische pelgrims heeft gisteravond op het vliegveld van de Afghaanse hoofdstad Kabul de interim-minister voor toerisme en civiele luchtvaart, Abdul Rahman, doodgeslagen.

Sommige pelgrims wachtten al enkele dagen in de kou op een vliegtuig dat hen naar de heilige stad Mekka zou brengen voor de haj, de jaarlijkse pelgrimstocht naar het bedevaartsoord in Saoedi-Arabië.

Rahman zou naar het vliegveld zijn gekomen voor een vlucht naar de Indiase hoofdstad New Delhi. Enkele honderden pelgrims, die wachtten op een Saoedisch visum en een vliegtuig, blokkeerden urenlang het toestel van Ariana Afghan Airlines dat de minister naar India zou vliegen. Toen Rahman tegen acht uur 's avonds uitstapte om de menigte tot bedaren te brengen, vochten enkele pelgrims zich langs diens lijfwachten en brachten hem dusdanig zware verwondingen toe dat hij korte tijd later overleed. Een aantal medewerkers van Ariana raakte gewond.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie zei vanochtend dat het terreurnetwerk Al-Qaeda van Osama bin Laden achter de moord op Rahman zit. ,,Het was een poging van Al-Qaeda om het vredesproces en het werk van de regering te saboteren.''

Het Afghaanse interim-kabinet van Hamid Karzai, dat eind december voor zes maanden werd geïnstalleerd, kwam gisteravond direct bijeen in een spoedzitting.

Het vliegveld van Kabul was vanochtend nog afgegrendeld. De Afghaanse autoriteiten bestuderen beelden die journalisten van het incident hebben gemaakt. ,,Het onderzoek duurt voort'', aldus het ministerie van Defensie.

De haj begint op 20 februari. De regering van Saoedi-Arabië verwacht dat dit jaar 2,5 miljoen pelgrims naar Mekka zullen komen.

Waarnemers zijn al langer bezorgd over het oplaaien van gewelddadigheden in Afghanistan sinds de Talibaanbeweging in december op de vlucht sloeg. Vandaag braken onder toeschouwers vechtpartijen uit bij het voetbalstadion van Kabul, waar een wedstrijd werd gespeeld tussen een Afghaans elftal en soldaten van de internationale vredesmacht. Daarbij vielen zeker vijftig gewonden.