Paperclips van Buhrmann cyclischer dan gedacht

Het ging niet goed, het gaat niet goed en of het weer goed zal gaan ligt vooral aan een opleving van de Amerikaanse economie. Buhrmann, 's werelds grootste handelaar in kantoorartikelen, had bovendien twee meevallers nodig om de beloofde winst ook te kunnen presenteren.

Buhrmann, de grootste distributeur van kantoorartikelen ter wereld, heeft harde klappen gehad. Het bedrijf dacht minder cyclisch te worden nadat het de papieractiviteiten verkocht en zich richtte op de verkoop van kantoorartikelen. Maar de afname van de economische groei in de Verenigde Staten, Buhrmanns grootste afzetmarkt, zorgt voor problemen.

,,We zijn toch cyclischer dan we hadden gedacht'', zei bestuursvoorzitter F. Koffrie gisteren bij een toelichting op de jaarcijfers. Hij zal niet graag terugdenken aan 2001, het jaar dat hij drie winstwaarschuwingen moest geven.

Buhrmann maakte gisteren bekend dat het de laatste voorspelling voor 2001 ook heeft gehaald. De winst per aandeel kwam uit op 1,02 euro, binnen de bandbreedte van 0,90 en 1,10 euro die Buhrmann had gegeven. Om aan die 1,02 te komen, waren er wel twee eenmalige meevallers nodig. Buhrmann gaf zelf al aan dat een belastingmeevaller van 7 miljoen euro de winst van 0,98 tot 1,02 euro per aandeel had opgevoerd. Analisten wezen er bovendien op dat het bedrijf de afschrijvingen op bezittingen in de papierdivisie met 10 miljoen omlaag bracht door de afschrijvingstermijn te verlengen. Zonder deze maatregel was de winst per aandeel uitgekomen op slechts 0,91 cent.

Analist H. Huizinga van zakenbank Theodoor Gilissen vindt die 0,91 euro een ,,slecht resultaat'' en noemt het ,,bevreemdend'' dat Buhrmann de afschrijvingen heeft verlaagd.

Na de ervaringen in 2001 is Buhrmann nu voorzichtiger met het geven van prognoses. Maar beleggers kunnen hun borst natmaken voor de cijfers voor het eerste kwartaal want de winst per aandeel over de eerste drie maanden zal lager zijn dan in dezelfde periode van 2001. Analist Huizinga verwacht dat beleggers zullen schrikken van de cijfers over het eerste kwartaal; de winst per aandeel zal volgens hem uitkomen op 22 cent, vergeleken met 35 cent in 2001. In het tweede kwartaal moeten kostenbesparingen en synergievoordelen van overnames het resultaat weer omhoog helpen. ,,Buhrmann is diep gevallen, maar ze krijgen nu weer bodem onder de voeten'', typeert Huizinga de positie van het bedrijf.

Veel zal afhangen van de ontwikkelingen in de VS. De economische teruggang aldaar heeft geleid tot veel ontslagen en een afname van het kantoorpersoneel heeft automatisch minder orders voor kantoorartikelen tot gevolg. Daarbij komt dat bedrijven sterk zijn gaan bezuinigen, ook op kantoorartikelen als paperclips, stoelen en inktpatronen voor printers. ,,Bedrijven hebben meer inzicht in de kosten van kantoorartikelen omdat ze nu veel via het internet bestellen. En ze kunnen dus makkelijker bezuinigen'', aldus analist Huizinga.

Voorzitter Koffrie van Buhrmann zei gisteren dat de afname van de bestedingen aan kantoorartikelen per werknemer onverwacht snel kwam. ,,Bedrijven reageren nu veel sneller dan vroeger op ontwikkelingen en besparen soms binnen een paar weken op hun uitgaven.'' Opmerkelijk genoeg gaan de verkopen via het internet juist erg goed. In 2001 werd 11 procent van de omzet elektronisch binnengehaald en Koffrie hoopt dat dit de komende twee jaar stijgt naar 20 procent.

Koffrie vertelde dat hij niet heeft overwogen af te treden ondanks de vele winstbijstellingen. Voor heel 2002 verwacht hij dat de winst hoger zal uitkomen dan in 2001. Dit moet gebeuren door de voordelen van de acquisities van de handelsdivisie de Nederlandse concurrent Samas, die werd ingelijfd na een vijandelijke overnamstrijd, en het Amerikaanse USOP. Ook rekent Buhrmann op de alom voorspelde opleving van de Amerikaanse economie in de tweede helft van het jaar.

Koffrie zei dat de situatie in de nu VS stabiel is. ,,Het wordt niet slechter of beter, maar er zijn nog geen tekenen van verbetering. We denken dat dit nog een paar maanden zo blijft en dat er dan een herstel komt'', aldus de topman. Veel duidelijker kon hij niet zijn, zei Koffrie, omdat ook hij afhankelijk is van de voorspellingen van economen.

    • Heleen de Graaf