Ondernemer gokkasten steunt Fortuyn

Vijf ondernemers willen hun donatie aan Leefbaar Nederland weer terug. Het geld was bedoeld om de net weggestuurde lijsttrekker Pim Fortuyn te steunen. Een van de sponsors is een Haagse handel in gokautomaten.

De V&H Groep maakt er geen geheim van: ze handelt in gokkasten. De entree van de onderneming aan de Haagse Zinkwerf is opgevrolijkt met zuilen waarop de kleurige fruitsymbolen van de eenarmige bandiet zijn afgebeeld. `Bar-bar-bar' staat links en rechts te lezen.

De V&H Groep is evenals tv-presentator/makelaar Harry Mens sponsor van Pim Fortuyn, de voormalig lijsttrekker van Leefbaar Nederland. Hij moet nu noodgedwongen op eigen kracht een positie in de landelijke politiek veroveren. Makelaar Mens, de handelaars in gokkasten en nog enkele ondernemers willen Fortuyn daarbij helpen. Daarom willen ze hun donaties die al waren overgemaakt naar de Vrienden van Leefbaar Nederland weer terug omdat het niet voor Leefbaar Nederland, maar voor Fortuyn was bedoeld.

Ze maken hiermee duidelijk dat ze de ideeën van Fortuyn willen steunen en niet de doelstellingen van Nagel en zijn club. De Rotterdamse aspirant-politicus werd bij LN aan de kant gezet nadat hij Nederland vol had verklaard, een standpunt dat haaks stond op het verkiezingsprogramma van zijn partij. Ook de opwinding over zijn oproep om artikel 1 van de Grondwet te schrappen droeg bij aan de verwijdering.

Advocaat Pit treedt niet alleen op namens Mens, maar heeft ook voor de V&H-groep beslag geregeld bij de Haagse rechtbank. Onduidelijk is hoeveel het gokkastenbedrijf heeft overgemaakt naar Leefbaar Nederland. Pit: ,,Het was even substantieel als de bijdrage van de heer Mens'. En die bedroeg 56.000 euro.Inmiddels heeft zich een vijfde geldschieter gemeld, waardoor het totaal op zo'n 230.000 euro komt.

Pit verwacht een regeling nadat het bestuur van de vriendenclub maandag heeft vergaderd. In die ondersteunende stichting vervult Van Kooten de rol van penningmeester.

De V&H Groep is opgericht in 1992, het laatste financieel verslag dateert alweer van vijf jaar geleden. Naast een aantal bedrijven in gok- of speelautomaten (Ned-Amerikaanse automatenimport, IenV Speelautomaten, Automatenservice Coin, Happy Works etc) omvat de verzameling bedrijven ook investeringsmaatschappijen, handel in onroerend goed, een kredietbank en een bedrijf voor management.

Het gaat de groep voor de wind. Zeer recent is het hoofdkantoor aan het Lange Voorhout in gebruik genomen, pal naast de eerbiedwaardige bodega De Posthoorn.

    • Harm van den Berg