NOC*NSF dwingt Terpstra te gaan

NOC*NSF-bestuurder Erica Terpstra heeft op aandringen van haar voorzitter, Hans Blankert, de Olympische Spelen in Salt Lake City eerder verlaten dan zij zelf had gewild.

Blankert vond het onacceptabel dat Terpstra als bestuurslid internationale zaken van de sportkoepel haar verblijf zou verlengen in een appartement van het verzekeringsbedrijf Aegon, de hoofdsponsor van de nationale schaatsbond KNSB.

Volgens een afspraak binnen NOC*NSF zou Terpstra de eerste vijf dagen van de Spelen in Salt Lake City verblijven om vervolgens plaats te maken voor een medebestuurslid. Maar de VVD-politica, Tweede-Kamerlid en vierde op de kandidatenlijst bij de komende verkiezingen, wilde tot het einde blijven. Zij vroeg Aegon of ze de resterende dagen gebruik mocht maken van een appartement. Het bedrijf, dat in Salt Lake City tegenover de schaatsbaan accommodaties heeft gehuurd, bood haar gratis onderdak.

J. Driessen, directeur communicatie van Aegon, zegt dat Terpstra afgelopen woensdagnacht in het appartement heeft doorgebracht en dat zij daarna ,,om haar moverende redenen'' is vertrokken. Driessen: ,,Wij betreurden dat, want Terpstra is al 25 jaar een grote schaatsfan, die bovendien gezelligheid bracht.''

De voormalige staatssecretaris van Sport beschouwde de verlenging van haar verblijf in Salt Lake City als een privé-aangelegenheid. Blankert vond de situatie echter ongewenst en verzocht Terpstra dringend het appartement te verlaten. Aan die wens gaf zij tegen haar zin gevolg. Terpstra is vandaag teruggevlogen naar Nederland. De NOS-tv meldde vanmiddag als reactie van Terpstra dat zij op eigen initiatief is teruggekeerd, wegens de gevoelige relatie tussen NOC*NSF en Aegon. Aegon is geen sponsor van NOC*NSF is en heeft publiekelijk heeft laten blijken allerminst tevreden te zijn met de ondergeschikte publicitaire rol die het bedrijf speelt.

Bovendien wil men in olympische kringen sinds het omkopingsschandaal van Salt Lake City elke schijn van belangenverstrengeling vermijden.