Mormon City

Sinds ik me in mijn eerste berichtgeving wat cynisch uitliet over Salt Lake City en de mormonen heb ik dagelijks e-mailcontact met Thijs. Hij woont al enige jaren hier en volgt het Nederlandse nieuws voor een belangrijk deel via de website van NRC Handelsblad, de enige krant die hij nog voor betrouwbaar houdt. Het contact is na enige furieuze woordenwisselingen uitgegroeid tot een amicale relatie. Vanmorgen herinnerde hij me vreedzaam aan mijn aanvankelijke cynisme jegens de mormonenkerk door te wijzen op een knieval van een columnist van de Denver Post, Woody Paige. Deze collega uit Colorado was wel erg ver gegaan met zijn dichterlijke vrijheden, zoals hij in een rectificerende column toegaf. Paige was ter verantwoording geroepen door de media-directeur van de mormonenkerk, waarop de hoofdredacteur van de Denver Post besloot de `beledigende' column van de website te halen. Paige had gesuggereerd dat de mormonen door een uitgekiende marketingstrategie de Winterspelen gebruikten om hun evangelie te verspreiden. Vooroordelen ten aanzien van de bevolking van Utah en de mormonen in het bijzonder, zoals het bedrijven van polygamie, haalde hij van stal. Zijn poging tot satire werd hem niet in dank afgenomen. Een dag later schreef hij in zijn eerste zin: Happy Valentine's Day, Utahns. I love you. I'm sorry I hurt you. En verderop: I was wrong to write what I did. I am totally responsible and regretful for it. Paige beloofde nooit meer een poging te doen lollig te zijn. Zoals Thijs me waarschuwde: je hebt nog geluk gehad, voordat je het weet wordt NRC gedwongen jouw woorden te rectificeren. Hij bedoelde natuurlijk: pas op, de leden van The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints ontgaat niets. Dank je wel, Thijs.

    • Guus van Holland