Man weg

De hoogste misbare werknemer van ABN Amro is misschien wel Jan Maarten de Jong, voormalig lid van de raad van bestuur. Ooit was hij de kroonprins van ABN Amro. The Wall Street Journal kwam in 2000 zelfs met de scoop dat hij Jan Kalff zou opvolgen. Het werd echter zijn jongere collega Rijkman Groenink. En in augustus van vorig jaar kreeg de carrière van De Jong een andere twijfelachtige wending. Samen met collegae Van Tets en Van den Brink, werd hij overbodig verklaard voor de raad van bestuur.

Natuurlijk zit De Jong nu niet thuis achter de geraniums. Sinds 1 januari mag hij zich als speciaal adviseur van de voorzitter van de raad van bestuur' wijden aan de belangen van de bank in Italië. Hij is dan ook commissaris bij de minderheidsdeelneming van ABN Amro, Banca di Roma. Zelf heeft hij al sinds 1995 een Toscaans buitenhuisje. Toch handig.

Toen de bank in 1999, destijds nog onder aanvoering van Jan Kalff, de aankoop van het belang in Banca di Roma aankondigde, heette de investering nog een strategisch belang. Italië zou wel eens een nieuwe Europese thuismarkt kunnen worden voor de bank. De Jong was nauw betrokken bij deze strategische zet.

Nu zit hij dus in Italië, maar voor hoe lang nog. Groenink liet gisteren, tijdens de toelichting op de jaarcijfers, weten dat het slecht presterende Banca di Roma vooral als financiële investering moet worden gezien. Het zou niet verrassend zijn als de bank het belang al op de verkooplijst heeft gezet. De Italiaanse markt is geen prioriteit meer. Zou De Jong het al weten, dat hij straks dubbel misbaar is?

    • Philip de Wit