Leiders Servië: Miloševic is een lafaard

In Servië hebben politici woedend gereageerd op de wijze waarop ex-president Slobodan Miloševic zich tijdens zijn proces voor het Joegoslavië-tribunaal verdedigt.

Vooral het argument van Miloševic dat hij niets anders heeft gedaan dan zijn volk verdedigen, heeft veel boosheid gewekt. Een van de leiders van de Democratische Partij (lid van de regerende coalitie), Goran Vešic, noemde de ex-president ,,een lafaard die zich verbergt achter de burgers van Servië''. ,,Miloševic moet zich verantwoorden voor wat hij persoonlijk heeft gedaan. Hij was een lafaard toen hij aan de macht was en ik verwacht dus eigenlijk niet dat hij zich in de rechtszaal anders opstelt.''

Een leider van de eveneens regerende Burger Alliantie wees erop dat niet Servië terecht staat – zoals Miloševic gisteren stelde – maar Slobodan Miloševic. Ook de Joegoslavische minister van Informatie, Slobodan Orlic, liet zich in die zin uit. ,,Toen Miloševic de laatste verkiezingen verloor, verloor hij ook de legitimiteit namens het Servische volk te spreken.''

Kwaad was gisteren ook de hoofdredacteur van de Duitse regionale televisiezender WDR, Jörg Schönenborn. Miloševic vertoonde gisteren in de rechtszaal een video met een WDR-documentaire over het bloedbad waarbij in januari 1999 in Racak in Kosovo tientallen Albanezen werden vermoord. Het bloedbad, aangericht door de Serviërs, werd voor de NAVO aanleiding uiteindelijk in te grijpen, met de Kosovo-oorlog als resultaat. Volgens de Serviërs was het bloedbad als provocatie aangericht door het Kosovo Bevrijdingsleger.

In de WDR-documentaire kwamen een OVSE-waarnemer – de Duitse generaal Heinz Loquai – en de Finse pathologe Helena Ranta aan het woord die beiden suggereerden dat het bloedbad mogelijk door anderen dan de Serviërs kon zijn aangericht; ze suggereerden ook dat het Duitse ministerie van Defensie het drama had gemanipuleerd om de Duitse publieke opinie te overtuigen van de noodzaak, tegen de Serviërs op te treden.

Schönenborn zei gisteren dat Miloševic de WDR-documentaire heeft ,,misbruikt'' en de informatie uit de context heeft gerukt. De documentaire, zei hij, was bedoeld als kritiek op ,,het misbruik'' dat westerse regeringen van de media maakten, en niet als propaganda voor de Servische zaak of de Servische argumenten. ,,De centrale beschuldiging [van de documentaire] was dat de NAVO en het Duitse ministerie van Defensie de waarheid aanpasten om de openbare steun voor luchtaanvallen op Joegoslavië te vergroten. Miloševic gebruikt [de documentaire] om bewijs te scheppen voor zijn theorie dat de NAVO misdadig optrad. Dat is een verband dat weinig met de waarheid te maken heeft. Het is absurd en een gotspe.'' De WDR-documentaire oogstte overigens indertijd veel kritiek in Duitsland; citaten zouden uit hun verband zijn gerukt en Loquai was voor midden 1999 nooit in Kosovo geweest. (Reuters, AFP). Een onzer redacteuren voegt hieraan toe: Helena Ranta zei gisteren in een telefonisch vraaggesprek met deze krant: ,,Het was indertijd één van de mogelijkheden dat het bloedbad in scène was gezet. Door ons onderzoek kon een aantal mogelijkheden worden uitgesloten.''

Het team van Ranta richtte zich vooral op de 23 mannen die in een greppel buiten Racak werden gevonden. Volgens de Servische autoriteiten waren de lijken van deze mannen, die waren omgekomen in de strijd, daar neergelegd door het UÇK om de indruk te wekken dat ze waren geëxecuteerd. Ranta: ,,We kunnen uitsluiten dat dat in scène is gezet. Ze zijn níet in de strijd gesneuveld.''