Lambik de Blote

`Lambik in zijn blootje!!!' Wiske doet snel een zonnebril op. Suske gaat aan powertraining doen (,,Zo wil ik er later niet uitzien!'') Jerommeke blijft cool: ,,Bik blijft Bik. Kale geest in bloot lichaam.'' En Sidonia? Arme Sidonia. Zij is helemaal in de war. Eindelijk ziet ze wat ze altijd zo graag wilde zien. Maar ze schaamt zich tegelijkertijd ook heel erg.

De blote Belg, de nieuwste Suske en Wiske, vliegt de winkels uit. Naakte stripfiguren zie je niet elke dag.

Lambiks hoofd was altijd al erg bloot. Hij heeft zes haren (en een snor, zeggen sommigen). Drie aan de linkerkant van zijn hoofd en drie aan de rechterkant. Wenkbrauwen en wimpers heeft hij ook. Maar zijn voorhoofd, zijn wangen en zijn kin zijn erg roze en erg kaal. Onder zijn blotebillengezicht droeg Lambik altijd een wit overhemd met een zwart strikje en een zwarte broek. En nu? Nu blijkt ook de rest van Lambik erg kaal. Hij heeft nergens haar. Niet op zijn borst, niet op zijn benen. Niet op zijn armen, niet op zijn grote teen (dat hebben veel mannen), niet op zijn rug, niet op zijn billen. Onder zijn oksels ook niet. En tussen zijn benen? Dat blijft geheim.

In De blote Belg is Lambik helemaal bloot. Alleen: er hangt, zweeft, staat, vliegt, springt telkens net iets vóór. Voor zijn piemel. Er is niets van te zien. Op geen enkel plaatje. Zelfs niet een heel klein stukje. Dat is wel een beetje raar. Ook raar is het dat de mensen die hij in het album ontmoet er nooit naar kijken. Zelfs niet de journalist Bob Scoop die Lambik achtervolgt.

Willy Vandersteen, de bedenker van Suske en Wiske, is allang dood. De strip wordt nu gemaakt door twee andere mannen: Paul Geerts en Marc Verhaegen. Het lijkt wel alsof deze twee mannen alles wel wilden laten zien, maar toch niet durfden. Sidonia zegt het zelf op een van de plaatjes: ,,Wat?! Naakt?! Hoezo, naakt?! Dat kan niet in een familiestrip!'' En een politieman schrikt: ,,Naaktloperij, zegt u? Oeioei, dat mag niet! Een naakt lichaam mag niet in beweging zijn, want dan beweegt alles, ziet u, en...''

Paul Geerts en Marc Verhaegen hebben grappige dingen verzonnen om Lambik bloot te kunnen tekenen zonder hem echt bloot te tekenen. In de dierentuin, achter het glas van het pinguinbad, neemt Lambik op een ijsschots allerlei bevallige houdingen aan. Heel sexy. Alleen heeft hij voor zijn buik steeds net een grote brief aan Sidonia: ,,Ik wil geen psiegihater!'' De stripmakers maakten ook een paar piepkleine grapjes voor volwassenen. Aan de muur in het ziekenhuis waar Lambik belandt, hangt een bordje dat de weg wijst naar `Lever' en `Long' en `Libido'. Libido? Zoek maar op in een woordenboek.

Kunstenaars vinden het leuk en interessant om blote mensen te tekenen. Dat was altijd al zo. Op oude schilderijen zie je, net als in deze Suske en Wiske, vaak alles, maar ook niets: er zit net een slang voor, of een blaadje, of een haarstreng. Striptekenaars tekenen nooit bloot. Bijna nooit. Donald Duck draagt geen broek, maar heeft niets (alleen een dikke witte eendenkont), Mickey Mouse heeft misschien wel iets, maar ook een broek. Er zijn twee stripfiguren voor grote mensen die geen broek hebben en toch echt bloot zijn van onderen. Fokke en Sukke heten die. Ga ze maar zoeken, ze staan in deze krant.

    • Judith Eiselin