Lachen en streng zijn

Hoe wijs je mensen de weg in een museum? Wat doe je als ze niet opletten? En wat is leuk om te laten zien? Veertien kinderen uit Friesland weten binnenkort de antwoorden op deze vragen. Zij worden opgeleid tot juniorgids van het Fries Museum en het Verzetsmuseum in Leeuwarden. In de voorjaarsvakantie zullen ze hier rondleidingen geven.

De kinderen zitten op verschillende basisscholen in de buurt. Waarom doen ze mee? ,,Ik vind geschiedenis leuk en ik wil lerares worden'', zegt Paulien Kingma (10). ,,Dit lijkt daar een beetje op. En ik heb een heel bazig broertje. Nu weet ik lekker iets beter dan hij.'' Nick Oswald (11) zou later best in een museum willen werken. Hij denkt dat gidsen handig zijn voor bezoekers: zonder gids verdwaal je. En als je meer wilt weten over een schilderij of zo, moet je alles opzoeken in een boekje. Het is leuker als iemand tegen je praat.

Vijf weken lang komen de kinderen op vrijdagmiddag naar het Fries Museum. Elke week krijgen ze een boekje met informatie mee naar huis. Dat moeten ze lezen en daarna moeten ze zelf een verhaaltje maken. Vandaag gaan de juniorgidsen die verhaaltjes in groepjes aan elkaar vertellen. Maar eerst krijgen ze een bekertje limonade. ,,Zijn er nog vragen?'' roept Tjebbe de Jong (45), een van de drie trainers van de groep. Een meisje steekt haar hand op. ,,Mag je een spiekbriefje meenemen?'' vraagt ze. ,,Dat mag'', zegt Tjebbe. Gelukkig maar, want de kinderen moeten veel onthouden. Tijdens de toer moeten ze wel drie kwartier volpraten.

De rondleiding is een highlight tour (dat spreek je uit als: haailaait toer). Dat betekent dat bezoekers alleen de mooiste dingen van het museum te zien krijgen. Een oud poppenhuis bijvoorbeeld, en een wc die zo hoog is dat je er via een houten trap naar toe moet. De rondleiding begint bij de voordeur van het museum. ,,In de garderobe kunt u uw jas ophangen'', zegt Michal de Jong (10). De rest van haar groepje speelt giechelend bezoeker en hangt zogenaamd jassen en tassen op. Daarna lopen de kinderen een brede trap op. ,,Hij is wel vierhonderd jaar oud'', vertelt Michal, ,,vroeger liepen hier zelfs paarden op. Als haar groepje vooruit rent, roept ze streng: ,,Dames en heren, het is hier een museum, hoor.''

Dan komen we in een grote zaal met schilderijen en tekeningen. Om beurten vertellen de kinderen hun verhaaltje. Noor van Drooge (60), die al jaren gids is bij het museum, loopt mee om tips te geven. Af en toe vertelt ze iets wat de kinderen nog niet wisten, of ze verklapt trucs om de toer interessanter te maken. Volgens Noor zijn de nieuwe gidsen heel belangrijk. ,,We hopen dat hierdoor meer kinderen naar het museum komen. Als het een succes wordt, vragen we misschien wel of de juniorgidsen ook na de vakantie willen blijven.''

Na de zaal met schilderijen gaat de groep naar de zolder van het Fries Museum. Daar zit het Verzetsmuseum. Veel kinderen vinden dit het mooiste deel van de toer. ,,Hier herdenken ze mensen die dood zijn gegaan in de Eerste en de Tweede Wereldoorlog'', vertelt Marije Rolsma (11). ,,Dat is best wel naar, maar je kunt hier veel meer vertellen dan bij de schilderijen. En het is handig voor spreekbeurten, er is veel informatie.''

Vanaf dinsdag moeten de kinderen de rondleiding zonder hulp kunnen doen. Zijn ze zenuwachtig? ,,Ik ben alleen bang dat ik mijn verhaal opeens vergeet'', zegt Paulien Kingma. ,,En dat er lastige bezoekers komen'', roept Marije Rolsma. Boukje Kuipers (11) maakt zich geen zorgen. Zij gaat gewoon vertellen waarom ze dit een leuk museum vindt: ,,Omdat het niet saai is. Je kunt hier veel verschillende dingen zien.''

Van 19 februari tot en met 22 februari kun je een rondleiding volgen in het Fries Museum en het Verzetsmuseum Friesland. Adres: Turfmarkt 11, Leeuwarden. Tel.: 058-2555500. Prijs: gratis (maximaal 8 personen). Tijden: 13.30, 14.00, 14.30, 15.00 en 15.30 uur.

    • Eveline Stoel