Koers KPNQwest weer onderuit

De aandelenkoers van glasvezelexploitant KPNQwest is vanochtend opnieuw onderuitgegaan. De vrees van beleggers voor `hollow swaps', ruilhandel tussen telecommaatschappijen die alleen lijkt ingegeven om de winst er beter uit te laten zien, zette eerder deze week de koers van het bedrijf onder druk.

KPNQwest had nu last van de acties van de Amerikaanse moeder Qwest. Die heeft een kredietlijn van 4 miljard dollar in één keer opgenomen. Dat deed het concern nadat het tevergeefs op de markt noodfinanciering probeerde te regelen. Kredietbeoordelaars hebben hun rapportcijfers voor de financiële gezondheid van Qwest meteen verlaagd.

Qwest ligt onder vuur door zijn relatie met Global Crossing, het telecombedrijf dat in sneltreinvaart ten onder is gegaan. De Amerikaanse toezichthouder onderzoekt of Global Crossing met zijn ruilhandel beleggers heeft misleid. Ook bij Qwest zijn documenten opgevraagd. Het aandeel KPNQwest was rond het middaguur de grootste verliezer binnen de AEX-index en noteerde 7 procent lager op 4,26 euro.

In reactie op KPNQwest verloren ook fabrikant van chipmachines ASML en technologiegigant Philips. De AEX-index stond rond het middaguur met een verlies van 0,2 procent op 499 punten. Daarmee werd de AEX door de tech-fondsen onder de psychologische grens van 500 punten getrokken.

Na het jaarcijfergeweld van gisteren was het vanochtend – met uitzondering van de chipfondsen – relatief rustig op de beurs. ABN Amro, dat gisteren de jaarcijfers bekend maakte, moest 0,9 procent inleveren op een koers van 19,92 euro. ABN-bestuursvoorzitter R. Groenink kon gisteren geen precieze voorspelling geven over 2002, wat bij beleggers tot somberheid leidde. Zakenbank Morgan Stanley besloot vanochtend het aandeel ABN Amro lager te waarderen. Dat trok de koers van het aandeel verder naar beneden. De andere financiële waarden gingen hierin mee. ING, Fortis, Aegon verloren alle minder dan 1 procent.

Unilever-topman A. Burgmans kon andere, meer positieve, berichten bekend maken. Beleggers beloonden dat met een koersstijging van 0,5 procent. Grote winnaar was vanochtend Versatel met een plus van 4,6 procent. Het fonds is een zogenoemd penny-stock. Door de lage koers maakt het fonds, dat binnenkort uit de AEX zal verdwijnen, al snel sterke fluctuaties door.