Hongaarse midvoor nieuwe stijl

Nandor Hidegkuti, die gisteren op 79-jarige leeftijd overleed, was speler en midvoor van het Hongaarse nationale elftal dat in 1952 olympisch kampioen werd. In 1954 was hij verliezend finalist tegen Duitsland tijdens het wereldkampioenschap in Zwitserland. Tevens was Hidegkuti in 1953 met de Magical Magyars uitblinker in de wedstrijd Engeland-Hongarije in Londen. Dit duel op Wembley eindigde in een historische en sensationele 6-3 nederlaag voor de Engelsen; het eerste thuisverlies contra een Europese ploeg op eigen veld.

Het bijzondere aan Hidegkuti was vooral de plaats waar hij opereerde, namelijk niet in de frontlinie. Hij was de eerste midvoor en niet Johan Cruijff zoals in Nederland wel eens wordt gedacht die zich liet terugzakken naar het middenveld. Het duidelijkst wordt dit geïllustreerd door een tekening in het boek The Story of Football van Martin Tyler, waarbij men ziet hoe ver van de vijandelijke goal verwijderd de Hongaar placht te spelen. Terwijl de binnenspelers Puskas en Kocsis diep staan opgesteld en slechts door de Engelse verdediger en later in de adelstand verheven bondscoach Ramsey worden gedekt, geeft Hidegkuti in de buurt van de middenlijn een voorzet naar kanthalf Boszik, wiens dieptepass in de vrije ruimte tussen Puskas en Kocsis valt, waarbij Kocsis een vrij schootsveld heeft.

Dat Hidegkuti in die roemruchte wedstrijd op Wembley toch drie maal scoorde, onderstreepte het feit dat hij een intelligente en moeilijk te verdedigen speler was. Hoewel hij de geweldige schietkracht van Puskas miste en evenmin beschikte over de formidabele kopkracht van Kocsis, was hij in combinatievermogen tenminste hun gelijke.

Hidegkuti speelde in clubverband veertien jaar voor MTK Boedapest en werd drie keer kampioen van Hongarije. Hij vervolgde zijn carrière als trainer van de Italiaanse club Fiorentina, dat onder zijn leiding in 1962 de Europa Cup voor bekerwinnaars won. Hij was ook trainer van Vasas Boedapest, dat in 1965 voor de Europa Cup tegen het Amsterdamse DWS speelde. Hidegkuti bekeek aan de vooravond van dit duel een Nederlandse competitiewedstrijd tussen DWS en Fortuna '54 in het Olympisch Stadion.

    • Herman Kuiphof