Ford Genk: banen weg

Bij Ford in het Belgische Genk verdwijnen de komende twee jaar 1.400 van de ruim tienduizend banen. Tegelijkertijd investeert Ford 900 miljoen euro in de fabriek om vanaf 2004 meer modellen te maken. Dit heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt. De afvloeiing, waarover de vakbonden gisteren werden ingelicht, gaat zonder gedwongen ontslagen. De maatregelen passen in een sanering die Ford in Europa en Noord-Amerika doorvoert. Zo wordt binnenkort de assemblage in het Britse Dagenham gestopt.

De nieuwe investeringen zijn volgens een woordvoerder nodig om de fabriek in Genk meer ,,flexibiliteit'' te geven voor de assemblage van ten minste vier modellen. Eerder vonden zulke aanpassingen plaats in Valencia (Spanje) en het Duitse Saarlouis. Nu worden in Genk alleen de Mondeo en de Transit gemaakt. De assemblage van de Transit verhuist naar Turkije, waar al bedrijfswagens worden gemaakt.

Ford in Genk gaat vanaf 2004 naast de nieuwe Mondeo in elk geval ook de nieuwe modellen van de Galaxy (minivan) en de Focus assembleren. De productiecapaciteit in Genk wordt uitgebreid van zo'n 380.000 naar 450.000 voertuigen per jaar.