Europa wil met databank illegale immigratie te lijf

De landen van de Europese Unie willen één databank met alle asielzoekers. Ze studeren nog op de vraag welke gegevens daarin moeten.

Hoe komt de beste kwaliteit vingerafdruk tot stand? Frankrijk en Duitsland hebben daarover een jaar getwist. Hun onenigheid heeft de totstandkoming van een Europese databank met vingerafdrukken, Eurodac, een jaar vertraagd. Het Franse ministerie van Justitie verdedigde de stelling dat een vinger met inkt plat op een vlak moest worden gedrukt. Duitsland was ervan overtuigd dat een heen en weer rollende vinger een beter resultaat gaf.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Otto Schily, meldde gisteren dat Frankrijk voor de Duitse argumenten is gezwicht. Hij gaf daarmee een voorbeeld van de vele detailproblemen die moeten worden opgelost om een Europees asiel- en immigratiebeleid tot stand te brengen.

De Europese ministers van Justitie en van Binnenlandse Zaken overlegden gisteren in het meer dan duizend jaar oude Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela over een Europees visumbeleid. Alleen al dit onderdeel van het Europese immigratiebeleid is zo gecompliceerd dat de ministers nog geen datum willen noemen wanneer het in werking zal zijn.

De Nederlandse staatssecretaris van Justitie, Ella Kalsbeek, zei dat alle ministers enthousiast waren over een Europese databank waarin alle visumgegevens worden opgenomen. Maar toen Eurocommissaris António Vitorino (Justitie en Binnenlands Beleid) de EU-ministers vroeg wat ze daarmee bedoelden, ontstond er verwarring. Moeten alleen gegevens in de computer van visa die aan niet-EU-burgers zijn verstrekt? Moeten ook de gegevens van geweigerde visa in de computer, om te voorkomen dat iemand die in het ene EU-land is afgewezen, het nog eens in een ander land probeert? Moet daarbij een onderscheid worden gemaakt tussen het afwijzen van visa wegens administratieve fouten van aanvragers en het afwijzen wegens bijvoorbeeld een strafregister?

Doel van de Europese uitwisseling van gegevens over visa is de bestrijding van illegale immigratie. Volgens Kalsbeek komt tachtig procent van de asielzoekers Europa binnen op een toeristenvisum. Vervolgens gooien ze hun papieren weg en vragen zij asiel aan. Wanneer de visumgegevens in een Europese computer zijn opgeslagen, kan worden bewezen waar zij vandaan komen en kan worden geprobeerd hen naar hun land van herkomst terug te sturen. Het computersysteem biedt geen oplossing voor illegale immigranten die geen asiel aanvragen, wat in Zuid-Europa veel gebeurt.

De EU-ministers besloten voorlopig de zaak op het bord van Eurocommissaris Vitorino te schuiven. Hij moet een studie maken van de mogelijkheden van de verzameling van de visumgegevens. Daarna kijken de ministers weer verder. Maar de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken, Mariano Rajoy, probeerde toch de vaart in de opzet van het Europese visumbeleid te houden en kondigde aan dat de EU-lidstaten in de Kosovaarse hoofdstad Priština als proefproject een gezamenlijk visumbureau zullen opzetten.

Bovendien meldde Schily dat het bedrijfsleven belangstelling heeft voor opzet van de databank. Hij beschikt over aanbiedingen van bedrijven die aan de visa iets hopen te verdienen. In maart zal een speciale Europese werkgroep zich over die aanbiedingen buigen.

    • Ben van der Velden