Eerste gekloonde kat geproduceerd

In een laboratorium van de Texaanse A&M University is de eerste gekloonde kat geboren. Ze heet `CC' en is inmiddels acht weken oud.

Het experiment is betaald door John Sperling, de 81-jarige eigenaar van het Texaanse bedrijf Genetic Savings & Clone. Dit bedrijf streeft naar het commercieel klonen van huisdieren, zodat geliefde honden of katten tijdig door een exacte kopie kunnen worden vervangen. Baasjes kunnen nu al weefsel van hun dier door het bedrijf laten invriezen. Er loopt ook een experiment om de Siberische husky Missy te klonen.

Het klonen van een kat is opmerkelijk, omdat biologen nog weinig van de embryologie van katten weten. De onderzoekers van het CopyCat-project melden hun ontdekking in het wetenschappelijke tijdschrift Nature van volgende week. Het artikel is eerder vrijgegeven na geruchten over de kattenkloon.

Het katje is gekweekt uit cellen (geen eicellen) in de eierstok van een donorkat. De vacht van de kloon is niet dezelfde als die van het origineel. Het vlekkenpatroon van een kat wordt niet alleen door genen bepaald, maar ook door nog onbekende invloeden tijdens de ontwikkeling van de foetus. Dat het katje toch een echte kloon is, is aangetoond met DNA-analyse.

Behalve deze kat heeft de kloonpraktijk al gekloonde schapen, muizen, koeien, geiten en varkens opgeleverd. De techniek is goeddeels hetzelfde: DNA uit een lichaamscel van een donordier wordt ingebracht in een eicel, waaruit eerst het eigen genetisch materiaal is verwijderd. De eicel met het nieuwe genenpakket groeit vervolgens uit tot een embryo, dat zich verder ontwikkelt in een draagmoeder. De technologie is nog niet erg efficiënt: slechts één van 87 gekloonde kattenembryo's die werden geïmplanteerd bij draagmoeders redde het. CC werd met een keizersnee geboren.