Eerder als hardback verschenen:

Michael Ridpath is voormalig zakenbankier en hij gebruikt zijn werkervaring in zijn fictie. The Predator (Michael Joseph, € 17,55) is zijn vijfde thriller die zich in de financiële wereld afspeelt. Enerzijds vertelt hij zijn cynische verhaal met verve, anderzijds is het plot `allesbehalve verrassend en tekent [die] zich al vrij snel af' (Roel Janssen, 02.11.2001).

Cryptonomicon (Arrow, € 15,79) van Neal Stephenson heeft het plot van een Donald Duck-verhaal, uitgesmeerd over ruim duizend pagina's. De plot over versleutelde codetaal, spionage en oorlogvoering heeft echter grote pretenties: het boek staat in de traditie van Hofstadters Gödel, Escher, Bach en Robert Pirsigs Zen and the Art of Motorcycle Maintenance. Hoewel het misschien iets korter had gekund, is het resultaat toch `prachtig en oneindig veel beter dan in de Donald Duck' (Roel Janssen, 17.08.2001)

De Amerikaanse natuurkundige Robert Park heeft in zijn boek Voodoo Science (Oxford UP, € 18,56) geschiedenissen verzameld over pseudo-wetenschappelijk bedriegers, die hun resultaten meestal via de media ventileren en die een beroep doen op mysterieuze krachten. Die zijn helemaal niet nodig, aldus Rob van den Berg (21.06.2001), `zonder gedachtegolven, energiebanen en aardstralen is die wereld al wonderbaarlijk genoeg.'

Margaret Atwood heeft in haar roman The Blind Assassin (Virago, € 14,04) een schrijfster bedacht, Laura Chase, die in een postume roman (ook The Blind Assassin geheten) de draden van haar leven bij elkaar laat komen – of niet, want Atwood weet de spanning over de betrouwbaarheid van haar personages goed uit te buiten. Jammer alleen dat ze de neiging heeft `om over-expliciet te zijn en de plotdraden zonder rafeltjes weer te laten samenkomen aan het eind' (Corine Vloet, 29.09.2000).

The Golden Age (Abacus € 20,50) is het zevende en afsluitende deel van Gore Vidals `American Saga'. `Het is onderhoudend, pikant, het zit vol ideeën, het is, kortom, vintage Vidal' (Jan Donkers, 24.11.00).

C.K. Stead is een `meester van het ingewikkelde verhaal.' In Talking About O'Dwyer (Harvill, € 15,95) haalt een docent in de filosofie in Oxford herinneringen op aan een landgenoot genaamd O'Dwyer, van wie zijn naaste bekenden weten dat hij in de oorlog als kapitein op Kreta te maken heeft gehad met het doden van een van zijn eigen soldaten (J.J. Peereboom, 20.10.00).

    • Toef Jaeger