`Dwang nodig bij redding banken Japan'

Verzwakte Japanse banken moeten desnoods ,,onder dwang'' nieuwe kapitaalinjecties van de overheid accepteren. Dit heeft minister Shiokawa (Financiën) vandaag gezegd.

De aankomst van de Amerikaanse president, Bush, aanstaande zondag heeft een salvo aan nieuwe plannen losgemaakt in Tokio. De economische crisis zal het belangrijkste agendapunt zijn voor Bush en premier Koizumi. ,,Als de Japanse economie nog verder verslechtert'', zei Bush' adviseur Rice gisteren in Washington dreigend, ,,zal het Japanse leiderschap verdere schade oplopen.'' Bush is er echter van overtuigd, meent Rice, dat ,,Koizumi in staat is het volk te verenigen om de moeilijke problemen aan te pakken.''

Centraal staat nog altijd de grote hoeveelheid verzuurde leningen van de banken. Op 7 februari jongstleden kreeg premier Koizumi van een groep partijgenoten een memo overhandigd, zo berichtte de Nihon Keizai Shinbun onlangs, waarop stond dat het netto eigen kapitaal van de grote banken is gedaald tot 0,53 procent. Koizumi ,,was enige tijd met stomheid geslagen'', aldus de krant. Volgens officiële cijfers is het eigen kapitaal 11 procent. Regels vereisen een minimum van 8 procent.

Minister Yanagisawa, verantwoordelijk voor toezicht op de banken, hield ook vandaag vol dat de banken gezond zijn en een kapitaalinjectie niet nodig is. Het probleem voor Yanagisawa is echter dat niemand hem gelooft. De vraag is of de regering kiest voor een werkelijke oplossing of ,,een financiële meltdown'', schrijft bankenanalist Fiorillo van ING Barings deze week in een rapport. De uitspraak van ministerie Shiokawa vandaag over een gedwongen injectie geeft een hint over de ideeën die binnen de regering leven.

Verantwoordelijk minister Yanagisawa kreeg gisteravond van Koizumi opdracht weer een nieuw plan op te stellen voor oplossing van de banken crisis, zo berichten Japanse media vandaag. Deel van de opdracht zou zijn om de resultaten van een lopende inspectie naar de leenportefeuilles van de banken openbaar te maken. De inspectie zou ,,geen rekening moeten houden met consequenties voor verlaging van het eigen kapitaal van de banken'', aldus de Nihon Keizai Shinbun.

Momenteel is er geen vertrouwen in de overheid omdat men juist vermoed dat classificering van leningen juist plaats heeft op een manier die de gewenste ratio aan eigen kapitaal oplevert. Zo bleek bij eerdere faillissementen dat banken leningen aan die bedrijven nog als `gezond' in de boeken had staan.