Duitsland weigert fiat Postcodeloterij

Novamedia, organisator van onder meer de Nationale Postcodeloterij, trekt zich naar verwachting begin april definitief terug van de Duitse markt. Juridische problemen, zoals het uitblijven van vergunningen in de belangrijkste deelstaten, dwingen het bestuur zich te beraden op stopzetting van de Duitse activiteiten.

Dat heeft een woordvoerster van de Postcodeloterij bevestigd. Zij wijt de weigering aan `protectionisme' van de deelstaatregeringen in Duitsland. De organisatie heeft tot nu toe van vier deelstaten een loterijvergunning, maar niet in de belangrijkste deelstaat Nordrhein-Westfalen. Bovendien zijn deze vergunningen ongeldig als niet ook de federale overheid toestemming geeft. Dat laatste kan nog jaren op zich laten wachten, verwacht Novamedia.

Novamedia is volgens de woordvoerster al acht jaar bezig met het aanvragen van vergunningen. De organisatie kon niet zeggen hoeveel geld de pogingen hebben gekost. In 2000 leek een doorbraak te komen, nadat de Duitse Raad van State stelde dat Novamedia alsnog toestemming zou moeten krijgen.

Novamedia wilde net als in Nederland een zogenoemde `goede doelen-loterij' op basis van postcodes opzetten. Acht goede-doelenorganisaties in Duitsland waren bereid om deel te nemen. In Nederland steunt de Postcodeloterij 43 goede doelen, veelal op het gebied van mensenrechten, de natuur en het milieu.

    • Egbert Kalse