Duitse dirigent Günther Wand (90) overleden

De Duitse dirigent Günter Wand is donderdag op 90-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats, het Zwitserse dorp Ulmiz. Hij was vooral beroemd om zijn vertolkingen van de symfonieën van Anton Bruckner en dirigeerde de beroemdste orkesten.

Wand werd in 1912 geboren in Elberfeld, studeerde aan het conservatorium in Keulen en maakte als twintigjarige zijn debuut als dirigent bij de Opera van Wuppertal. In 1939 werd Wand chef-dirigent bij de Keulse Opera. Van 1946 tot 1974 was hij Generalmusikdirektor in Keulen. Daarna, toen hij dirigent was van het orkest van de NDR in Hamburg, maakte hij een belangrijke internationale carrière en verwierf hij wereldfaam met zijn interpretaties van Bruckner, Brahms en Schubert. Met het NDR-orkest trad Wand in 1993 op in Amsterdam tijdens de Matinee op de Vrije Zaterdag met een vertolking van Bruckners Achtste symfonie. In 1998 zegde de broze en frèle Wand, die de laatste jaren voetje voor voetje over het podium bewoog, wegens zijn zwakke gezondheid een optreden af bij het Concertgebouworkest. In maart zou Wand met de Berliner Philharmoniker nog een opname maken van Bruckners Zesde symfonie.