Bolletjesslikkers op Antillen vrijuit

Opgepakte drugskoeriers op de Antillen worden ondanks afspraken met Nederland nog steeds nagenoeg ongemoeid gelaten. 80 procent van de koeriers gaat vrijuit zonder dat er een haan naar kraait. Opgelegde straffen worden nauwelijks uitgevoerd.

Dit schrijven drie raadsheren van het Gemeenschappelijke Hof van Justitie van de Nederlandse Antillen en Aruba deze week in het Nederlands Juristenblad. Zij stellen voor om betrapte bolletjesslikkers op weg naar Nederland met een dagvaarding heen te zenden en hen vervolgens een voorwaardelijke straf op te leggen.

Het pleidooi van de drie raadsheren, J. Wit, R. van Zutphen en P. Wagenmakers, is opmerkelijk omdat minister Korthals (Justitie) eerder dit jaar afspraken met de Antillen heeft gemaakt over extra geld voor het opsporen en vasthouden van drugskoeriers.

De raadsheren schrijven dat het huidige beleid van oppakken, vastzetten en berechten leidt tot verdere verstopping van de strafrechtketen op de Antillen. Dit gaat ten koste van de energie die nodig is om de criminele organisaties achter de cocaïnehandel aan te pakken.

De auteurs schatten dat er op elke vlucht van de Antillen richting Nederland minstens twintig tot veertig koeriers meegaan, waarvan de helft slikkers. Uitgaande van 12.000 koeriers per jaar worden jaarlijks meer dan 10.000 koeriers ongemoeid doorgelaten, zo rekenen ze voor.

Aanhouding is simpel omdat de koeriers zichzelf gemakkelijk verraden, ,,maar daarna beginnen de problemen pas. Na drie of vier aanhoudingen zijn de verhoorkamers vol en zijn er geen douaniers meer over voor controles van de overige passagiers.''

De huidige praktijk leidt er toe dat er ,,geen aandacht meer is voor degenen die de koeriers ronselen en aansturen.''

Door alle drugs richting Nederland in beslag te nemen en ,,volgens het openbaar ministerie vast te stellen beleid en niet willekeurig zoals nu, zouden koeriers dan weggezonden kunnen worden.'' In uitzonderingssituaties, zoals recidivisme of in geval slikkers eerst ,,schoon'' moeten worden kan detentie van enkele dagen nodig zijn. ,,Door deze aanpak wordt de drugshandel geconfronteerd met de enige wet die haar aanspreekt: de economische wet van winst en verlies.''

Volgens een woordvoerder van Korthals heeft het Gemeenschappelijk Hof van Justitie een eigen autonomie bij het vervolgen van drugkoeriers dat functioneert volgens een eigen wetboek van strafrecht. ,,Voor Korthals geldt in Nederland dat heenzending van drugskoeriers onaanvaardbaar is.''