Zesde medaille voor Aamodt

De skiër Kjetil-Andre Aamodt heeft gisteren goud gewonnen op de combinatie afdaling/slalom. Voor de 30-jarige Noor was het de zesde olympische medaille uit zijn loopbaan, behaald op drie verschilende Winterspelen.

Aamodt heeft er nu van alle drie kleuren twee. De Noor won zijn eerste gouden medaille op de Super-G van Albertville 1992. Aamodt is een verzamelaar van grote titels, want hij was ook vijf keer wereldkampioen in verschillende disciplines. In totaal verzamelde hij bij Olympische Spelen en wereldkampioenschappen zestien plakken. Aamodt is daarmee recordhouder.

De Scandinaviër maakte zijn favorietenrol op de combinatie volledig waar. Hij won de afdaling en stond na de eerste manche van de slalom ruimschoots bovenaan. Zijn landgenoot Lasse Kjus verspeelde op de laatste meters een medaille door een tweetal uitglijders.

Het zilver ging naar Bode Miller, de Amerikaan die in een blokhut zonder stromend water en elektriciteit werd geboren en opgroeide met het skiën van slaloms in de bossen. Miller was vijftiende na de afdaling en stortte zich onvervaard in de slalom, voor het tweede gedeelte. Hij achterhaalde wel de Oostenrijker Benjamin Raich, maar niet Aamodt.

Duitsland heeft gisteren alle olympische medailles gewonnen bij het rodelen voor vrouwen. Het goud was voor tweevoudig wereldkampioene Sylke Otto, het zilver voor Barbara Niedernhuber en het brons voor titelverdedigster Silke Kraushaar.

Mooier dan met een compleet Duits podium bij het rodelen voor vrouwen kon de honderdste gouden medaille van Duitsland bij de Olympische Winterspelen niet worden opgesierd. Het was voor de vijfde keer in de historie, waarvan tweemaal in Nagano: de skisters Seizinger, Ertl en Gerg op de alpineski-combinatie en de schaatssters Nieman, Pechstein en Friesinger op de 3.000 meter.

Sinds november 1997 zijn de Duitse vrouwen internationaal ongeslagen in niet minder dan 56 wedstrijden. Sylke Otto kon haar geluk niet op. ,,Na vele jaren heb ik eindelijk olympisch goud. Het was een lange en moeilijke weg. Ik weet niet wat ik er van moet zeggen, behalve dat ik intens gelukkig ben.''

Ole Einar Björndalen heeft gisteren zijn olympische titel op de 10 kilometer biatlon geprolongeerd. De 28-jarige Noor schoot met scherp tien op tien en was veruit de snelste in de lopen. Hij had 28,9 seconden voorsprong op de Duitser Sven Fischer en 53,1 op de Oostenrijker Wolfgang Perner.

Voor Björndalen betekende de overwinning zijn tweede goud in Salt Lake City. Twee dagen geleden won hij met veel overtuiging de 20 kilometer. Toch twijfelde hij zes weken geleden nog aan zijn deelname. De winnaar van 26 wereldbekerwedstrijden zat diep in de put, omdat hij grote moeite had om bij het schieten de roos te raken. Op advies van zijn Italiaanse vriendin Nathalie Santer ook een biatlete zocht hij rust. Hij trok er twee weken tussenuit en keerde als herboren terug.

In Salt Lake deed hij zaterdag aan de 30 kilometer skilopen (zesde) mee ter voorbereiding op de biatlon. ,,Ik wilde het gevoel hebben dat het wel goed zat met het lopen'', was zijn verklaring. Die werkwijze hanteerde hij wel eerder. In het huidige seizoen schreef hij zich voor twee langlaufwedstrijden in. Beide keren was hij de beste Noor op de tweede plaats.

Insiders voorspelden hem ooit een glanzende carrière als skiloper. Hij kon de opvolger worden van legendarische landgenoten als Ulvang en Dählie. Het kind uit Trondheim koos voor biatlon. De combinatie van schieten en lopen trok hem. ,,Alleen lopen is geestdodend.''