Woedende Arafat trekt pistool

Trillend van woede zou de Palestijnse leider Yasser Arafat zijn opgesprongen. ,,Ik vermoord je ter plekke'', schreeuwde hij, terwijl hij een pistool trok.

Politiek theater? Een opvolgingsstrijd? Zowel aan Palestijnse, als aan Israëlische kant wordt volop gespeculeerd over wat er maandagavond in het door Israëlische tanks omsingelde hoofdkwartier van Arafat in Ramallah is gebeurd.

Zeker is dat de toorn van Arafat was gericht tegen de chef van de Palestijnse veiligheidsdienst op de Westelijke Jordaanoever, Jibril Rajoub. Rajoub (47) wordt in sommige Israëlische kringen gezien als een geschikte opvolger van Arafat. Israël ziet in de Hebreeuws sprekende Rajoub een pragmaticus, iemand met wie iets valt te regelen.

Zeker is ook dat het geschil ontstond toen Arafat bericht kreeg dat enkele honderden Palestijnen een gevangenis in Hebron, in Rajoubs territoir, hadden bestormd en tien van terrorisme verdachte gevangenen hadden bevrijd die Arafat op verzoek van de Verenigde Staten had laten arresteren. De verhalen lopen vervolgens uiteen. Arafats naaste medewerkers zwijgen of spreken onder toezegging van anonimiteit. De Palestijnse kranten schreven pas over het incident nadat de Israëlische media dinsdag over een opvolgingsstrijd berichtten.

Waarschijnlijk heeft Arafat een verklaring van Rajoub geëist waarom zijn manschappen niet tussenbeide waren gekomen bij de bestorming van de gevangenis. Rajoub werd boos en beschuldigde de Palestijnse leider ervan zelf schuldig te zijn aan de huidige problemen door geen duidelijk beleid uit te stippelen.

Volgens sommige verhalen ontstak Arafat daarop in woede – gevoed door Amerikaanse en Israëlische geruchten dat Rajoub hem buitenspel probeert te zetten of door de druk van maanden huisarrest. De Palestijnse leider beschuldigde de chef van de veiligheidsdienst van een coup, vervloekte hem en probeerde hem te slaan. Uiteindelijk trok Arafat een pistool. Sommige aanwezigen vertellen dat ze de Palestijnse leider en Rajoub vervolgens uit elkaar moesten trekken. Anderen zeggen dat Arafat zo trilde van woede dat hij het pistool liet vallen.

Gisteren liet Rajoub in de Palestijnse krant Al-Quds een verklaring afdrukken waarin hij zijn loyaliteit voor Arafat verklaarde. Hij bagatelliseerde de verhalen. ,,Het was een storm in een glas water'', zei hij tegen de Israëlische media.