VS zien brede reeks opties tegen Irak

De Amerikaanse president George Bush en minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell hebben gisteren onderstreept dat de regering een brede reeks opties, waaronder militair geweld, overweegt om de Iraakse president, Saddam Hussein, ten val te brengen.

President Bush ,,heeft zich vastgelegd op een wisseling van het regime'' en overweegt daarbij het gebruik van Iraakse oppositiekrachten, ,,militaire activiteit en andere soorten activiteit'', zei Powell gisteren op een bijeenkomst van een commissie van het Congres. Powell werd tot voor kort als tegenstander van militair geweld tegen Saddam beschouwd. Bush zelf zei gisteren dat de Iraakse leider ,,moet begrijpen dat ik het meen''.

Powell maakte een duidelijk onderscheid tussen Irak enerzijds en Iran en Noord-Korea anderzijds, die door president Bush zijn samengevoegd in zijn `As van het Kwaad'. ,,Met betrekking tot Iran en met betrekking tot Noord-Korea, er is geen plan om een oorlog te beginnen tegen deze landen'', zei hij.

De televisiezender ABC meldde dat Bush het ministerie van Buitenlandse Zaken, het ministerie van Defensie en de inlichtingendienst CIA opdracht heeft gegeven plannen voor actie tegen Saddam af te ronden.

Vice-president Dick Cheney gaat volgende maand naar het Midden-Oosten om de bondgenoten daar mee te delen dat het Washington ernst is met het aanpakken van Saddam. Cheney bezoekt elf landen, waaronder de Iraakse buren Saoedi-Arabië, Jordanië, Turkije en Koeweit.

De krant The Washington Post meldde gisteren dat de regering een scherpe stijging van de illegale Syrische import van Iraakse olie negeert, in de hoop om Syrië te stimuleren tot medewerking in de strijd tegen het terrorisme. Met de opbrengst van de olie – buiten het officiële olie-voor-voedselprogramma van de VN om – financiert Saddam Hussein onder andere illegale wapenprogramma's.