Vragen over NIOD

Het CDA heeft gisteren opheldering gevraagd van premier Kok naar aanleiding van berichten dat het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) geen toegang heeft gekregen tot Joegoslavische archieven. Het CDA vraagt zich af of het Srebrenica-rapport als gevolg hiervan eerder kan verschijnen dan 10 april, waarop eerder was gerekend.

Het NIOD zelf stelt overigens dat vervroeging van de publicatie niet mogelijk is. ,,Er is geen sprake van dat het rapport eerder zou kunnen verschijnen'', aldus D. Barnouw. woordvoerder van het NIOD. ,,Het wordt toch al kielekiele met de drukker om 10 april te halen.''

De vragen van het CDA zijn ingegeven door het televisieprogramma 2Vandaag, dat gisteren meldde dat het NIOD geen inzage heeft gekregen in Joegoslavische archieven, die een nieuw licht kunnen werpen op de val van Srebrenica. In een eerder stadium had het NIOD om uitstel van de publicatiedatum van het rapport gevraagd, omdat er na de omwenteling van 2000 in Belgrado naar verwachting nieuwe mogelijkheden zouden zijn voor onderzoek in Joegoslavische archieven.

Het Tweede-Kamerlid B. Bakker (D66) noemde het gisteren ,,onthutsend en pijnlijk'' dat dit nu pas aan het licht kwam. Zijn PvdA-collega G. Valk zei echter niet te rekenen op een vervroegde publicatie, omdat het NIOD vorige herfst zelf al had gezegd dat het verwerken van alle informatie zo tijdrovend was dat de verschijningsdatum tot 10 april moest worden uitgesteld.