Voorkeur Theater

Koerskmonologen

Zowel de toeschouwers als de spelers bevinden zich tijdens de voorstelling De Koerskmonologen in het ruim van de Rijnaak Cura, afgemeerd aan de Amsterdamse Van Diemenkade. De acteurs geven een onthutsend beeld van de laatste uren vlak voor de verstikkingsdood van vijf overgebleven opvarenden. Zij belichten verschillende aspecten van de wanhoop: berusting, gekte, seksuele obsessie. Het toneelbeeld is een claustrofobisch geconstrueerde buizenconstructie, die nadrukkelijk het interieur van een atoomonderzeeër oproept. Het slotbeeld is prachtig: de laatste overlevende schrijft een tekst, die naderhand in de onderzeeër gevonden is: ,,Het is zoals het is. Ik ben niet bang. Het is zacht hier. Groet iedereen. Wanhoop niet.'' Het mooie van deze vorm van theater is dat het zich bevindt op de grens tussen fictie en werkelijkheid. De makers hebben geen naturalistische weergave nagestreefd, maar ze laten zich leiden door de kracht van hun inleving. Daarom is de Koerskmonologen zowel fictie als werkelijkheid, zowel waarheid als geëmotioneerde weerslag van een gebeurtenis, waarvan de huiveringwekkende impact nauwelijks is te becijferen. De Koerskmonologen is een zeldzaam voorbeeld van geëngageerd theater. Dat zou vaker moeten gebeuren.

T/m 2 maart in Rijnaak Cura, Het Veemtheater, Van Diemenstraat 410, Amsterdam. Inl 020-6269291 of www.koerskmonologen.nl.

Midzomerstrandkomedie

Vrolijke zedenschets aan een strand in Zuid-Frankrijk. Ook in deze vierde aflevering van de cabareteske comedy-theaterreeks van Haye van der Heyden stappen Eric Corton, Frédérique Huydts, Hymke de Vries en Hans Breedveld met groot gemak hun rollen in en uit, en als het podium het strand van Menton is, is de zaal de Middellandse Zee.

14 febr IJmuiden Stadsschouwburg, 15 febr Stadskanaal Geert Teis, 16 febr Delfzijl De Molenberg, 20 febr Leeuwarden De Harmonie, 21 febr Zoetermeer Stadstheater,

Marlene Dietrich

Jasperina de Jong speelt de titelrol in de muzikale voorstelling Marlene Dietrich, die laat zien hoe de gelijknamige vedette op 67-jarige leeftijd haar leeftijd tracht te ontkennen en niettemin verlangend terugdenkt aan vroeger. Het script is nogal schamel – het is weinig meer dan een excuus om de hoofdrolspeelster veel Dietrich-nummers te laten zingen. Daartoe heeft de Jong haar grote vocale bereik ingeruild voor een stem in de laagste regionen, die veel herinneringen oproept.

15 febr Almelo Theaterhotel, 16 febr Zaandam Zaantheater, 19 t/m 24 febr Amsterdam Nieuwe de la Mar.

En verder

Who's afraid of Virginia Woolf 15 febr Steenwijk De Meenthe, 16 febr Enschede Twentse Schouwburg, 19 febr Almelo Theater Hotel Almelo, 21 febr Rijswijk Schouwburg; Louis Couperus, een grote ziel 15 febr Bibliotheektheater Rotterdam, 16 febr Goudse Schouwburg Gouda, 19 febr Theater Roermond Roermond, 20 febr Junushof Wageningen; Abels eiland t/m 30 maart in Theater a/d Müllerpier, Rotterdam; Lied in de schemering 14, 15 febr Breda Chassé Theater, 16, 17 febr Alkmaar De Vest, 20 febr Heerlen Theater, 21 febr Lelystad Agora.