Voorkeur Bioscopen

Ghost World

Ghost World is een film van Terry Zwigoff, die eerder een bejubelde documentaire maakte over striptekenaar Robert Crumb. Ghost World is gebaseerd op een strip van Daniel Clowes, die minder uitbundig is en minder goed is getekend dan het werk van Crumb maar wel dezelfde afwijzing van de massacultuur ademt. Clowes heeft oog voor bizarre details en oor voor merkwaardige zinnen. Hij is even zachtaardig als misantropisch, een niet vaak voorkomende combinatie. Zwigoff verfilmde het zonder al te veel poespas in lange, statische shots, die in de verte vaak nog evenveel te bieden hebben als dichtbij. De meisjes dolen in hun afwijkende outfits door een wereld die alleen nog uit rechthoeken met logo's bestaat alsof de toekomstvisie van Mondriaan gruwelijk werkelijkheid is geworden.

Het scenario van Clowes en Zwigoff is voor een Oscar genomineerd. Ook acteurs als Thora Birch, Sacrlet Johansson en Steve Buscemi haden wel een nominatie verdiend.

Ghost World. Regie: Terry Zwigoff. Met: Thora Birch, Scarlett Johansson, Steve Buscemi, Brad Renfro, Illeana Douglas. In 7 bioscopen.

No Man's Land

Danis Tanovic (1969) maakte zijn speelfilmdebuut met No Man's Land over de oorlog in Bosnië die hij als cameraman meemaakte. In No Man's Land, de aanduiding van de lege stellingen in een gebied in voormalig Joegoslavië, zijn drie soldaten in een patstelling geraakt in een loopgraaf. De waanzin van de door Tanovic tot een soort Wachten op Godot ingedikte tragikomedie won vele prijzen .

No Man's Land. Regie: Danis Tanovic. Met: Branco Duric, Rene Bitorajac, Katrin Cartlidge, Serge-Henri Valcke. In 8 bioscopen.

Tussenland

Speelfilmdebuut van documentairemaakster Eugenie Jansen over de stroeve vriendschap tussen een oude Nederlandse man en een jonge Soedanese vluchteling, ergens in een dorp tussen de weilanden. Aan de hand van de vriendschap tussen de mannen, beiden door voortreffelijk geregisseerde amateurs gespeeld, vecht de film met de verschillen en de overeenkomsten tussen mensen uit verschillende culturen. Won een van de drie Tiger Awards op het International Film Festival Rotterdam.

In: Amsterdam The Movies. Nijmegen, Lux. Utrecht: 't Hoogt.

En verder

Apocalypse Now Redux. Breda: ChassÈ Cinema. Eindhoven: Filmtheater Plaza Futura. Hilversum: Filmtheater Hilversum. Blue Velvet. Eindhoven: Filmtheater Plaza Futura. Crouching Tiger, Hidden Dragon. Eindhoven: Filmtheater Plaza Futura. De Verlossing. Breda: ChassÈ Cinema. Discovery Of Heaven. In meer dan 28 theaters. Familie. Den Haag: Babylon. Amsterdam: Filmtheater Kriterion, Filmtheater `De Uitkijk`, Het Ketelhuis. Delft: Filmhuis Lumen. Groningen: Filmcentrum Poelestraat. Utrecht: Springhaver Theater. Gimme Shelter. In acht theaters.