Versieren

De laatste pinda's in de tuin zijn voor de vlaamse gaai. Behendig als een mees hangt hij aan het netje en peutert er in een oogwenk hele nootjes uit. Vlaamse gaaien behoren net als eksters tot de categorie gehate vogels. Ze roven eieren en jong broedsel en ze schreeuwen ook nog alles bij elkaar. Daar houden mensen niet van.

Maar de vlaamse gaai kan ook heel charmant zijn. Nu, in dit voortijdige voorjaar, komen er allerlei zachte geluidjes uit zijn keel. Hij zingt heel verlegen alsof hij zich ervoor schaamt. Maar hij moet zijn liefje inpalmen en daar doet hij alles voor. Als hij een pinda heeft losgewrongen, vliegt hij naar haar toe en geeft het nootje met een galant gebaar. Ze aanvaardt het met interesse zonder zich meteen te laten versieren. Hij moet nog een tijdje zijn best doen.

    • Hans Ulrich