Traudl Junge 1

In de krant van 9 februari wordt gesteld dat Traudl Junge (de jongste secretaresse van Adolf H.) ,,tot voor kort volslagen over het hoofd is gezien door historici''. Van haar bestaan waren historici echter reeds lang op de hoogte. Wie deel 2 van Ian Kershaws boek over Hitler raadpleegt en dan bijvoorbeeld het register en de noten op blz. 1094-95, stuit op gegevens afkomstig uit een bron die zelfs de naam draagt Traudl Junge Memoirs, terwijl er ook een interview met haar uit een Amerikaans archief geraadpleegd is, dat dateert van 7 februari 1948.

Opmerkelijk is Kershaws oordeel over haar zwakke geheugen voor details. Volgens Junge droeg Eva Braun in haar laatste ogenblikken een zwarte jurk met roze rozen, terwijl twee andere getuigen onafhankelijk spreken van `blauw met een witte bies'. Daarmee serveert hij haar af.

    • Tjitte Dijkstra